четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1893 прочитания

    Германия започва да прилага трета доза ваксина от септември

    Всички децата на възраст 12-17 години също ще могат да бъдат ваксинирани
    03 август 2021, 10:37 a+ a- a

    През септември Германия ще започне да предлага трета (бустерна) доза срещу Covid-19 на уязвими лица като пенсионери и хора със слаба имунна система, заявиха здравните министри на 16-те държави в съобщение в понеделник (2 август), предаде „Ройтерс“.

    С нарастването на притесненията от силно заразния вариант делта, Германия се превърна в най-голямата западна държава, която ще предлага бустерни дози на широк кръг от хора, считани за потенциално уязвими от вируса. 

    Израел, Русия, Унгария и Франция вече предлагат бустери за конкретно население. Във Великобритания здравните служители се готвят да ги дадат още през септември. Италия и Испания заявиха, че вероятно ще предоставят бустери на разположение на определени групи тази есен.

    Но никой не е посочил, че ще стигне толкова далеч, колкото Германия. Страната иска да прилага бустер ваксини на възрастни хора, обитатели на домове за грижи и хора с нарушена имунна система - както и на всеки, който вече е бил напълно ваксиниран с AstraZeneca или Johnson & Johnson, които клиничните проучвания показват, че не са толкова защитни, пише The New York Times.

    Допълнителните дози ще се правят с иРНК-ваксини от Pfizer/BioNTech и Moderna, независимо от това, което е било използвано преди това, решиха министрите след разговори с федералния здравен министър Йенс Шпан. Те също така се съгласиха да направят ваксинацията достъпна за всички деца на възраст от 12 до 17 години.

    Решенията отразяват опасенията в Германия, че вариантът делта, открит за първи път в Индия и който се разпространява по-бързо, може да принуди страната да се върне в ограничения и блокировки, тъй като най-голямата европейска икономика наближава общи избори през септември. 16-те германски провинции, които управляват собствените си здравни въпроси, са нетърпеливи да ваксинират повече хора, за да избегнат четвърта вълна от коронавирус.

    Малко над 52% от населението е напълно ваксинирано и около 62% са получили поне една доза.

    Ваксинирането на деца между 12 и 17 години е доброволно, както и за останалата част от населението, и ще се извършва само след съгласието на родителите и медицински преглед, който изключва сериозни рискове за здравето, казаха министрите. Около 10% от 4,5 милиона деца в тази възрастова група са напълно ваксинирани.

    Германия регистрира повече от 2000 нови случая на ден от сряда (28 юли). Средната седемдневна заболеваемост е била малко под 18 на 100 000 в понеделник.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 4 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 9 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 10 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 10 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам