петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2050 прочитания

    В Ухан започва масово тестване

    Китай се сблъска с най-голямото разпространение на Covid-19 от първоначалната вълна през 2019 година
    03 август 2021, 15:26 a+ a- a

    Китай отмени полети и влакове, мачовете от професионалната баскетболна лига и обяви масово тестване за коронавирус в Ухан, тъй като увеличаващите се огнища на делта варианта достигнаха града, където коронавирусът беше открит за първи път в края на 2019 г.

    Въпреки че общият брой на случаите е стотици, те са далеч по-широко разпространени от всичко, с което се е справял Китай след първоначалната вълна, която опустоши Ухан в началото на 2020 г. и с течение на времето се разпространи в останалата част от страната и света, отбелязва AP.

    Китай не елиминира, но до голяма степен ограничи Covid-19 у дома с бързи блокировки и масови тестове за изолиране на заразени хора, когато се появят нови случаи. Повечето предишни огнища не са се разпространили далеч извън град или провинция. Този път случаите са потвърдени в повече от 35 града в 17 от 33-те китайски провинции и региони.

    Градовете Нанкин и Янджоу отменят всички вътрешни полети, а Пекин спря влаковете на дълги разстояния от 23 гари. Китайската баскетболна асоциация заяви, че мачовете от професионалната ѝ лига за мъже ще бъдат преустановени поради пандемията.

    Ухан, столица на провинцията с 11 милиона души в централен Китай, е поредният град, подложен на тестване на всички жители. Три случая бяха потвърдени там в понеделник – първите невнесени случаи за повече от година.

    Те са сред 90 нови случая, потвърдени в цялата страна предишния ден, съобщи Националната здравна комисия във вторник (3 август). От тях 61 са местно разпространени, а 29 са сред хора, наскоро пристигнали от чужбина.

    Повечето от местните случаи все още са в провинция Дзянсу, където епидемичен взрив започна на летището в Нанкин, столицата на провинцията, и се разпространи в други части на провинцията и извън нея. Властите съобщиха за 45 нови случая, пет в Нанкин и 40 в град Янджоу, на 105 километра, където тече втори етап на масово тестване.

    Пет други провинции и градовете Пекин и Шанхай съобщават за нови местни случаи с едноцифрени числа. В Шанхай, най-големият град в страната, шофьор, работещ на едно от двете му основни летища, е положителен. Пекин съобщи за общо пет случая през последните дни.

    Огнището в Нанкин, проследено до варианта делта, е източникът на случаите на повечето други места. Отделно огнищата на делта вариант на две други места са свързани със съседен Мианмар, където се наблюдава рязък ръст на инфекциите.

    Огнището в Джънджоу, град, засегнат от наводнения, при което загинаха около 300 души миналия месец, започна с хора, пристигнали от Мианмар по въздух. Трето огнище, което е започнало най-рано, се е разпространило в провинция Юнан от границата с Мианмар.

    Учените, свързани с правителството, заявиха, че китайските ваксини са по-малко ефективни срещу новите щамове на коронавирус, но все пак предлагат известна защита. В момента в Китай се поставят само китайски ваксини, а властите твърдят, че са приложени над 1,6 милиарда дози.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 8 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 9 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 9 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 11 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години