вторник, 19 октомври 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  667 прочитания

  ЕС засилва сътрудничеството си с Индийско-Тихоокеанския регион

  Европейска стратегия предвижда икономически споразумения със страните от региона и защита с военноморски сили
  17 септември 2021, 10:01 a+ a- a

  Европейската комисия и върховният представител приеха съвместно съобщение относно стратегията на ЕС за сътрудничество в Индийско-Тихоокеанския регион. То съдържа конкретни действия за засилване на стратегическото взаимодействие с региона.

  Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: "Икономическата, демографската и политическата тежест на Индийско-Тихоокеанския регион се увеличава, от източното крайбрежие на Африка до тихоокеанските островни държави. Днес, водени от нашите ценности, предлагаме засилено партньорство за постигане на напредък в областта на търговията, инвестициите и свързаността, като същевременно работим за преодоляване на общите глобални предизвикателства и укрепваме основания на правила международен ред".

  Върховният представител Жозеп Борел заяви: "Центърът на тежестта на света се измества към Индийско-Тихоокеанския регион както в геоикономическо, така и в геополитическо отношение. Бъдещето на ЕС и бъдещето на Индийско-Тихоокеанския регион са взаимносвързани. ЕС вече е най-големият инвеститор, водещият партньор в сътрудничеството за развитие и един от най-големите търговски партньори в Индийско-Тихоокеанския регион. Нашето взаимодействие има за цел да поддържаме свободен и отворен за всички Индийско-Тихоокеански регион, като същевременно изграждаме силни и трайни партньорства за сътрудничество по различни въпроси — от екологичен преход, управление на океаните и цифрови технологии до сигурност и отбрана".

  ЕС и Индийско-Тихоокеанският регион са тясно свързани помежду си. Те имат много общи интереси и стабилни връзки в различни области — от търговия и инвестиции до научни изследвания и иновации, както и устойчиво развитие, изменение на климата, опазване на биологичното разнообразие и сигурност.

  ЕС засилва стратегическото си взаимодействие с Индийско-Тихоокеанския регион. Този регион придобива все по-голямо стратегическо значение за Европа. Неговата нарастваща икономическа, демографска и политическа тежест го превръща в ключов участник в оформянето на основания на правила международен ред и справянето с глобалните предизвикателства. ЕС има за цел да допринесе за стабилността, сигурността, просперитета и устойчивото развитие на региона в съответствие с принципите на демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и международното право.

  По-конкретно, изпълнението на стратегията на ЕС ще включва следните действия:

  - завършване на търговските преговори на ЕС с Австралия, Индонезия и Нова Зеландия; възобновяване на търговските преговори и започване на инвестиционни преговори с Индия; финализиране на споразумение за икономическо партньорство с Източноафриканската общност; изготвяне на оценка за евентуалното възобновяване на търговските преговори с Малайзия, Филипините и Тайланд, и за евентуални преговори за междурегионално търговско споразумение с АСЕАН.

  - сключване на споразумения за партньорство и сътрудничество (СПС) с Малайзия и Тайланд; започване на преговори за СПС с Малдивите и пълно осъществяване на предстоящото ново споразумение за партньорство на ЕС с държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ).

  - сключване на зелени съюзи и партньорства с желаещи и амбициозни партньори от Индийско-Тихоокеанския регион с цел борба с изменението на климата и увреждането на околната среда. През май 2021 г. беше постигнато съгласие с Япония по първия такъв съюз.

  - укрепване на управлението на океаните в региона, включително засилване на подкрепата на ЕС за системите за управление и контрол на риболовните дейности на държавите в Индийско-Тихоокеанския регион, на борбата срещу незаконния, недекларирания и нерегулирания риболов и на изпълнението на споразуменията за партньорство в областта на устойчивото рибарство.

  - разширяване на мрежата от цифрови партньорства с партньорите от Индийско-Тихоокеанския регион, както и проучване на възможността за нови споразумения за цифрово партньорство с Япония, Южна Корея и Сингапур.

  - засилване на прилагането на партньорствата за свързаност с Япония и Индия; подкрепа за партньорите при създаването на подходяща регулаторна среда и улесняването на мобилизирането на необходимото финансиране за подобряване на свързаността на място между Европа и Индийско-Тихоокеанския регион.

  - укрепване на сътрудничеството в областта на научните изследвания и иновациите по програмата „Хоризонт Европа“; проучване на възможността за асоцииране към тази програма на подходящи единомислещи партньори от Индийско-Тихоокеанския регион като Австралия, Япония, Република Корея, Нова Зеландия и Сингапур.

  - търсене на начини за осигуряване на засилено базиране на военноморски сили от държавите от ЕС с цел подпомагане на защитата на морските линии за комуникация и свободата на корабоплаване в Индийско-Тихоокеанския регион, като същевременно се укрепва капацитетът на партньорите от Индийско-Тихоокеанския регион за гарантиране на морската сигурност.

  - засилване на подкрепата за здравните системи и подготвеността за пандемия на най-слаборазвитите държави в Индийско-Тихоокеанския регион, увеличаване на съвместните научни изследвания на заразните болести в контекста на програмата за научни изследвания „Хоризонт Европа“.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Мария Габриел призова за подкрепа на жените за STEM образование и кариера
  Само 22% от всички учени и инженери във високотехнологичните сектори са жени
  преди 1 час
  Въвежда се зелен сертификат за дейностите на закрито
  Новата противоепидемична мярка влиза в сила от 21 октомври
  преди 2 часа
  Бизнесът ще получи компенсации от държавата заради високата цена на тока
  Първите компенсации ще бъдат изплатени още с октомврийските сметки за електроенергия
  преди 2 часа
  ЕК предупреди Полша, че може да й спре парите
  Трябва да защитим бюджета на Съюза от нарушения на върховенството на закона, заяви Урсула фон дер Лайен
  преди 3 часа
  Центърът за иновации на United Group отваря офис в България
  България е един от ключовите ни пазари и тук има много талантливи ИТ специалисти, коментира Сърджан Дурджевич, главен изпълнителен директор на United Cloud
  преди 3 часа
  Латвия обяви 4-седмичен локдаун
  Според властите острият ръст на случаите се дължи на ниското ниво на ваксинация в страната