петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1523 прочитания

    EK предлага да се въведе стандартно зарядно устройство

    Брюксел предлага да се уеднаквят зарядните за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри
    23 септември 2021, 15:37 a+ a- a

    Различно зарядно за всяко устройство? Скоро това може да остане в миналото. Днес ЕК предложи законодателен акт за стандартно зареждане на всички устройства. Освен по-голямо удобство, това значително ще намали отпадъците от електронно оборудване.

    С днешното предложение ще се уеднаквят зарядните портове и технологията за бързо зареждане — USB-C става стандартният порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри.

    Освен това Комисията предлага зарядните устройства да се продават отделно от електронните устройства. Това ще е в услуга на потребителите и от полза за околната среда, на която ще влияе вече по-слабо производството и изхвърлянето на зарядни устройства, а това от своя страна ще подпомогне екологичния и цифров преход.

    Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, заяви: „Европейските потребители вече няма с досада да трупат в чекмеджетата си безброй несъвместими зарядни устройства. Дадохме достатъчно време на отрасъла да предложи собствени решения, вече е време за законодателни действия в посока въвеждане на стандартно зарядно устройство. Това е значителна победа за нашите потребители и за околната среда и отговаря на амбициите ни в областта на екологията и цифровите технологии“.

    Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон добави: „Всички имаме зарядни устройства за своите основни електронни устройства. С все повече електронни устройства ние се сдобиваме и с все повече зарядни устройства, които не са взаимнозаменяеми или не са необходими. Ще сложим край на това положение. Предлагаме европейските потребители да могат да използват само един вид зарядно устройство за цялата си преносима електроника — това ще ни облекчи съществено в ежедневието ни и ще намали отпадъците“.

    Днешното предложение за преразглеждане на Директивата за радиосъоръженията трябва да бъде прието от Европейския парламент и Съвета по обикновената законодателна процедура (съвместно вземане на решение).

    Преходният период от 24 месеца от датата на приемане на предложението ще осигури на отрасъла достатъчно време да се адаптира преди промените да влязат в сила. За да разполагаме най-сетне със стандартно зарядно устройство, е необходима пълна оперативна съвместимост между двете страни на кабела — електронното устройство и външното електрозахранващо устройство. С днешното предложение ще се постигне оперативна съвместимост от страната на устройството, което представлява далеч по-сериозно предизвикателство. Оперативната съвместимост на външните електрозахранващи устройства ще бъде обект на внимание при преразглеждането на регламента на Комисията за екопроектирането. То ще започне по-късно тази година, за да може преразгледаният регламент да влезе в сила едновременно с днешното предложение.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 1 час
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla