четвъртък, 21 октомври 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  639 прочитания

  Мария Габриел: Цифровата грамотност е ключова в борбата с дезинформацията

  25 експерти от 17 държави членки ще разработят насоки за справяне с проблема
  13 октомври 2021, 09:32 a+ a- a

  Ясни са съставът и задачите на новата експертна група за насърчаване на цифровата грамотност и справяне с дезинформацията чрез образование и обучение. Групата се създава в изпълнение на мерките, заложени във водещата инициатива на българския еврокомисар Мария Габриел - Плана за действие в областта на цифровото образование.

  25 експерти с богат опит в областта на образованието, социалните медии, технологиите и журналистиката от 17 различни държави членки ще имат важната задача да определят обхвата на проблема и направят преглед на най-добрите практики. Те ще разработят конкретни насоки за учителите и преподавателите за борбата с дезинформацията и за развитие на цифровата грамотност на учащите. България е представена от Вени Марковски – Интернет пионер, председател на "Интернет общество - България", писал и говорил по темата многократно, участник и в експертната група за борба с фалшивите новини от 2018.

  „Цифровата грамотност e ключова в борбата с дезинформацията. Образованието и критичното мислене са тези, които ще дадат на младите хора повече възможности за информиран избор. Учителите имат ключова роля за повишаване на техните способности да оценяват и работят с онлайн съдържание“, заяви Мария Габриел на пресконференция по повод първото заседание на експертната група.

  Тя обяви данни от неотдавнашно проучване на Евробарометър, според което 37% от отговорилите европейци ежедневно срещат новини, за които смятат, че представят погрешно действителността или дори са неверни. В този контекст Мария Габриел отбеляза, че цифровата грамотност трябва да се разшири извън придобиването на умения за работа с компютри, таблети и други „умни“ устройства. Критичното мислене, идентифицирането на надеждна онлайн информация и работата с данните са други аспекти, на които Групата ще обърне внимание.

  „Живеем в свят, в който океан от информация е на един клик разстояние. Предизвикателство е младите хора да имат повече сигурност в онлайн пространството чрез умения за работа с информацията в него. Тя е и в основата на положителните възможности от цифровата трансформация, от които бихме искали да се възползват младите хора“, коментира Мария Габриел.

  Групата ще проведе четири заседания. Насоките, които ще бъдат представени през септември 2022, ще надградят постигнатото от редица други инициативи на Мария Габриел, по-специално резултатите от работната група на високо равнище за борба с фалшивите новини от 2018, Плана за действие за борба с дезинформацията и Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 минути
  Всички ученици в общини с над 750 болни на 100 хиляди ще учат онлайн от днес
  Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник, областният щаб на Стара Загора също прекрати присъствените занятия
  преди 56 минути
  4522 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 555 077
  преди 16 часа
  Алексей Навални получи награда "Сахаров"
  ЕП удостои руския опозиционер с отличието за свобода на мисълта
  преди 16 часа
  Закупуваме нов препарат за лечение на коронавирус
  По предварителна информация първите доставки можем да очакваме до края на този месец
  преди 17 часа
  България се присъединява към Центъра за развитие на ОИСР
  Това е елемент от подготовката на страната ни за членство в ОИСР
  преди 18 часа
  МЗ: Над 1 млн. са изтеглените сертификати у нас
  Близо 10 000 са документите за поставена бустерна доза