понеделник, 29 ноември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  481 прочитания

  Мария Габриел призова за подкрепа на жените за STEM образование и кариера

  Само 22% от всички учени и инженери във високотехнологичните сектори са жени
  19 октомври 2021, 17:04 a+ a- a

  Международният Форум на жените за икономика и общество, провеждащ се в рамките на Италианското председателство на Г-20, събра в Милано политици, икономически лидери, водещи представители на индустрията, академичните и научните среди. В дебата на тема „Образование в свят на предизвикателства: Лидери вдъхновяващи момичетата към науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM)“ българският еврокомисар Мария Габриел призова към създаване на условия за подкрепа на момичетата и жените за образование и кариера в STEM специалностите.

  Данните показват, че днес само 22% от всички учени и инженери във високотехнологичните сектори са жени. 46% от докторантите са жени, от които 26% са ректори на университети. Само 6% са стартъпите ръководени от жени. 90% от момичетата в училище се интересуват от информационните и комуникационни технологии, но на 1000 завършили информационни и комуникационни технологии. От тези 24 завършили, само 6 жени работят в тази сфера.

  На фона на тези цифри българският еврокомисар обърна внимание на съществуващите добри практики на европейско ниво и новите инициативи в рамките на ресора й. „Днес е важно да променим скоростта, с която нещата се случват. Необходим е нов подход, а различните съществуващи инициативи да си взаимодействат с цел по-голямо въздействие. Подходът трябва да обхваща мерки на ниво начално и средно образование, да наблегне на активната роля на университетите и тясно си сътрудничи с бизнеса. На европейско ниво е необходима критична маса от инвестиции, целенасочени действия и конкретни инициативи в подкрепа на жените новатори“, отбеляза Мария Габриел.

  В новата програма „Хоризонт Европа“ и Европейския иновационен съвет вече бе дадено началото с промени, обхващащи критериите за кандидатстване по програмата и подкрепа за компаниите ръководени от жени. В „Хоризонт Европа“ за първи път критерий за кандидатстване за финансиране е организациите да имат план за равнопоставеност между половете.  С Европейския иновационен съвет комисар Габриел даде старт на инициативата Women TechEU, целяща да подкрепи 50 високотехнологични стартъпи ръководени от жени. Паралелно се изпълнява и „Програма за лидерство на жените“ за менторство и изграждане на мрежи за обмен на добри практики.

  Мария Габриел открои проекта „Момичета в кръговата икономика“ (Girls Go Circular), като добър пример за сътрудничество с бизнеса и надграждане на резултатите. Той се изпълнява от Европейския институт за иновации и технологии (EIT) и има за цел да предостави на момичета на възраст 14-18 години в цяла Европа цифрови и предприемачески умения чрез учебна програма за кръговата икономика. В рамките на една година са обучени 2300 момичета в 8 държави. Те са част от най-голямата иновационна екосистема в Европа с над 60 иновационни центъра.

  „50000 обучени момичета с проекта Girls Go Circular, 40000 обучени със стажовете „Цифрова грамотност“ на Европейския институт за иновации и технологии, 50 високотехнологични компании, подкрепени от Европейски институт за иновации и технологии. Днес предизвикателството е да предоставим обучение и подкрепа за максимален брой проекти. Следващата стъпка е съвместна работа между проектите. Само със сътрудничество, споделени ресурси и добри практики можем да привлечем повече момчета към STEM специалностите, давайки им възможността за професионално израстване“, коментира още българският еврокомисар.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  АИКБ: Сивият сектор у нас е 21,5%
  Методика за превенция на недекларираната заетост ще помага на работодателите да не допускат сиви практики
  преди 8 часа
  Хапчето на Merck е значително по-малко ефективно от първоначално съобщеното
  Според новите данни ефективността му срещу хоспитализации и смърт е 30%
  преди 9 часа
  109-ият магазин Lidl отвори врати в София
  Обектът е построен на мястото на някогашната Къпалня „Чайка“ на бул. „Тодор Александров“ в ж.к. Разсадника
  преди 11 часа
  eMAG стартира програмата „От България“ в подкрепа на малките производители
  От програмата могат да се възползват малки местни производители, НПО и занаятчии
  преди 11 часа
  30% от бизнеса в сектор „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ отчита намалени приходи
  През октомври почти 30% от нефинансовите предприятия у нас отчитат намалени приходи