понеделник, 29 ноември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  443 прочитания

  Париж инвестира €250 млн. в инфраструктура за велосипеди

  Стремежът на френската столица е да се превърне в „град за велосипедисти“ до 2026
  26 октомври 2021, 12:22 a+ a- a

  Париж иска да се превърне в един от най-благоприятните градове в Европа за каране на колело с планове да се превърне в „град за велосипедисти“ до 2026 г. Френската столица инвестира €250 млн. в значителни подобрения на велосипедната инфраструктура и поддръжка през следващите четири години. Хиляди нови стойки за велосипеди и увеличен брой защитени велосипедни алеи ще бъдат въведени като част от „Plan Velo: Act 2“.

  От тази година Париж вече има повече от 1000 км безопасни велоалеи, включително около 52 км „коронаписти“, които бяха временно въведени по време на пандемията. Планира се да те да станат постоянни и да бъдат добавени още 130 км безопасни алеи, за да насърчат хората да карат велосипед в града.

  Властите в Париж се надяват да улеснят придвижването в града с велосипед, като въведат маршрути, които пресичат града и излизат в околните предградия. Местата, където велосипедистите са изложени на опасност при пресичане на оживени пътища и ключови входни точки в центъра на града, също ще бъдат по-сигурни. Целта е колоезденето от единия край на града до другия да е безопасно.

  Градската управа съобщи, че през 2020 г. кражбите на велосипеди са се увеличили със 7%, а около 80% от хората, които не искат да карат колело, казват, че страхът от кражба на велосипед е тяхна причина номер едно за това.

  За да насърчи повече хора да карат колело, Париж увеличава повече от 3 пъти своя защитен паркинг за велосипеди, като добавя 100 000 нови места, включително 1000 места за товарни велосипеди.

  Кметът на Париж Ан Идалго беше избрана за втори мандат през юни миналата година, след като въведе редица мерки за каране на велосипед и за пешеходците в града. Париж вече е похарчил €150 млн. за първоначален план за велосипеди, който беше определен като начало на „революция“ за града.

  Всяка година от 2015 г. насам градът провежда „ден без автомобили“. Тогава по-голямата част от трафика се отстранява от натоварения център. Вместо това пътищата, включително булевард „Шанз Елизе“, са пълни с пешеходци и колоездачи. Годишното събитие има за цел да ограничи използването на превозни средства и замърсяването в Париж.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  АИКБ: Сивият сектор у нас е 21,5%
  Методика за превенция на недекларираната заетост ще помага на работодателите да не допускат сиви практики
  преди 8 часа
  Хапчето на Merck е значително по-малко ефективно от първоначално съобщеното
  Според новите данни ефективността му срещу хоспитализации и смърт е 30%
  преди 9 часа
  109-ият магазин Lidl отвори врати в София
  Обектът е построен на мястото на някогашната Къпалня „Чайка“ на бул. „Тодор Александров“ в ж.к. Разсадника
  преди 10 часа
  eMAG стартира програмата „От България“ в подкрепа на малките производители
  От програмата могат да се възползват малки местни производители, НПО и занаятчии
  преди 11 часа
  30% от бизнеса в сектор „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ отчита намалени приходи
  През октомври почти 30% от нефинансовите предприятия у нас отчитат намалени приходи