вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1554 прочитания

    Нидерландия връща маските

    Страната въвежда „пропуск за коронавирус“ на някои обществени места
    04 ноември 2021, 12:06 a+ a- a

    Нидерландия въвежда нови мерки за контрол на коронавируса в опит да обърне рязкото нарастване на новите случаи, а също така се предвиждат по-строги правила, ако няма подобрение. Новите планове бяха очертани от министри на пресконференция, малко след като нивото на риска бе повишено до „сериозно“ сега, когато средният брой хоспитализация на ден е над 100. 

    Въпреки че социалното дистанциране няма да е задължително, то е „спешен съвет“ на правителството, каза премиерът Марк Рюте на пресконференция. Хората също са призовани да прекарват поне половината от работната си седмица у дома и да избягват пътуването в час пик. Около 12% от новите случаи на коронавирус могат да бъдат проследени до работа. 

    От 6 ноември ще се изисква валиден пропуск за коронавирус на терасите на кафенета, в музеите и на любителски спортни събития за лица над 18 години. Маските за лице отново ще бъдат задължителни във всички обществени сгради и магазини, както и на гарите и летищата. Студентите също ще трябва да носят маски, когато се движат между часовете. Маските ще бъдат върнати и за хора, в контактни професии като фризьори. Те няма да се изискват на места, където са необходими пропуски за коронавирус. 

    Министърът на здравеопазването Уго де Йонге каза, че институтът за обществено здраве RIVM очаква броят на пациентите с коронавирус в отделенията за интензивна грижа да се удвои до средата на декември. „Не можем да позволим броят на пациентите с Covid да се увеличи твърде много“, каза той. „Колкото повече ръце лекуват пациенти с Covid, толкова по-малко са другите видове грижи“, каза той. „Повечето пациенти не са ваксинирани и нямаше да има нужда да са там [в болница], ако бяха.“ 

    Ако новите мерки не окажат незабавен ефект, правителството също така ще продължи с плановете си да позволи на работодателите да изискват от персонала да покаже, че има валиден пропуск за коронавирус и въвеждане на системата за QR кодове в магазини, които не са от първа необходимост и на други места. Системата може да бъде въведена и по-широко в определени села и райони, където има голям брой инфекции и нисък процент на ваксиниране. 

    Решението дали да се въведат или не по-строги правила ще бъде взето преди 12 ноември. 

    „Ще разгледаме развитието в болниците...“, каза Рюте. „Ще разгледаме също конкретни данни, колко хора използват пътищата, какво има в отпадъчните води и т.н... и какво казва това за нашето поведение. Ако се придържаме към новите препоръки, ще се оправим.“ Де Йонге също отправи директен апел към хора, които не са ваксинирани, и ги призова да преосмислят. „Задавайте въпросите си, винаги сте добре дошли да ги зададете“, каза той. „Помислете отново, направете го за себе си, за съседа си, за баба си.“ Правителството не планира да въвежда конкретни мерки за хората, които все още не са ваксинирани, каза Рюте, те са свободни да участват в обществото, ако бъдат тествани. „Да кажеш, че не можеш да влезеш [защото не си ваксиниран] не е в нашите планове, но не може да бъде изключено в бъдеще“, каза Рюте.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 минути
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 1 час
    преди 1 час
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 4 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 4 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 5 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка