събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1423 прочитания

  Великобритания одобри хапчето на Merck за лечение на Covid-19

  Тя е първата страна в света, която дава одобрение на лекарството
  04 ноември 2021, 15:26 a+ a- a

  Британският регулатор на лекарствата заяви, че е одобрил първото в света антивирусно хапче, известно като молнупиравир (molnupiravir), като е установил, че е „безопасно и ефективно за намаляване на риска от хоспитализация и смърт при хора с лек до умерен Covid-19, които са изложени на повишен риск от развитие на тежко заболяване“. Великобритания е първата страна, одобрила лекарството, отбелязва CNBC.

  Разработено съвместно от Ridgeback Biotherapeutics и Merck, хапчето действа, като пречи на възпроизвеждането на вируса. Това предотвратява размножаването му, поддържайки нивата на вируса ниски в тялото и следователно намалява тежестта на заболяването, съобщи Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency - MHRA) на Обединеното кралство. Препаратът може да се прилага и извън болница.

  MHRA заяви, че решението „следва строг преглед на неговата безопасност, качество и ефективност“ и го прави „първият орален антивирусен препарат за лечение на Covid-19, който беше одобрен“.

  Въз основа на данните от клиничните проучвания хапчетата са най-ефективни, когато се приемат в ранните етапи на инфекцията. Така британският регулатор препоръча употребата му възможно най-скоро след положителен тест за Covid и в рамките на пет дни от появата на симптомите.

  Антивирусното хапче е разрешено за употреба при хора, които имат лека до умерена степен на Covid и поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване, като затлъстяване, захарен диабет или сърдечно заболяване, и всеки над 60-годишна възраст.

  Министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Саджид Джавид каза, че това е „исторически ден за нашата страна, тъй като Великобритания сега е първата страна в света, одобрила антивирусно лекарство, което може да се приема у дома срещу Covid-19... Това ще бъде промяна в играта за най-уязвимите и имуносупресираните, които скоро ще могат да получат революционното лечение“, каза той в изявление.

  Главният изпълнителен директор на MHRA Джун Рейн каза, че хапчето значително ще улесни лечението на Covid, вирус, който доведе до хоспитализация на милиони хора по света и огромен стрес върху здравните служби и здравния персонал. Над 5 милиона души са починали от Covid-19 в световен мащаб.

  „След строг преглед на данните от нашите експерти учени и клиницисти, ние сме доволни, че Lagevrio (молнупиравир) е безопасен и ефективен за тези, които са изложени на риск от развитие на тежко заболяване Covid-19 и сме дали одобрението му“, каза тя.

  „Lagevrio е още едно терапевтично средство, което да добавим към нашия арсенал срещу Covid-19. Това е и първото в света одобрено антивирусно средство за това заболяване, което може да се приема през устата, вместо да се прилага интравенозно. Това е важно, защото означава, че може да се прилага извън болнични условия, преди Covid-19 да е напреднал в тежък стадий“, каза тя.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.