вторник, 09 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2137 прочитания

  Европа се завръща в епицентъра на пандемията

  Това Заяви шефът на СЗО за Европа Ханс Клуге
  05 ноември 2021, 10:34 a+ a- a

  Настоящият процент на предаване на Covid-19 в Европа представлява „сериозна загриженост“ и регионът може да отчете още 500 000 смъртни случая до началото на следващата година, според европейския ръководител на Световната здравна организация (СЗО). Директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге каза пред репортери в четвъртък (4 ноември), че новите случаи на коронавирус в Европа са близо до рекордни нива, като нарастващите нива на заразяване се подхранват от силно заразния вариант Делта.

  „Днес всяка отделна страна в нашия регион е изправена пред реална заплаха от възраждане на Covid-19 или вече се бори с нея“, каза Клуге от централата на СЗО в Европа в Копенхаген, Дания.

  Със 78 млн. случая в европейския регион на СЗО, който включва всички 27 държави-членки на Европейския съюз и Обединеното кралство, Русия, Турция, няколко централноазиатски държави и Израел, кумулативният брой вече надвишава този в Югоизточна Азия, Източният Средиземноморски регион, Западната част на Тихия океан и Африка, взети заедно.

  Клуге каза, че процентът на хоспитализация поради Covid-19 в региона се е увеличил повече от два пъти през последната седмица. Ако тази траектория продължи, в Европа може да има още половин милион смъртни случая до февруари, предупреди той.

  „Намираме се в друга критична точка на възобновяване на пандемията“, каза Клуге. „Европа се завръща в епицентъра на пандемията, където бяхме преди една година.“

  Според СЗО Европа, регионът е регистрирал близо 1,8 млн. случая миналата седмица, което е увеличение с около 6% спрямо предходните 7 дни. Здравните власти също така регистрират 24 000 смъртни случая от Covid-19 седмично, което е ръст от 12% спрямо предходната седмица.

  Клуге каза, че нарастването на процента на заразяване е наблюдавано „във всички възрастови групи“. Той отдаде нарастващия брой случаи на „недостатъчно покритие с ваксинации“ и „отслабване на обществените здравни и социални мерки“, като физическо дистанциране и задължително носене на маски. Клуге каза, че европейските нации са на „различни етапи на въвеждане на ваксинация“ и че в целия регион средно 47% от хората са били напълно ваксинирани.

  В девет страни 70% са напълно ваксинирани, според данни, събрани от СЗО Европа, докато в три – Украйна, Киргизстан и Армения – процентът остава под 20.

  „Трябва да променим тактиката си, от реагиране на приливите на Covid-19, на предотвратяване тяхното възникване на първо място“, каза Клуге.

  Централата на СЗО в Женева съобщи, че случаите в Европа са се увеличили за пета поредна седмица, което я прави единственият регион, в който Covid-19 все още се увеличава. Процентът на заразяване в Европа е най-високият с около 192 нови случая на 100 000 души население.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Присъединяването към Шенген и ОИСР сред основните приоритети на МВнР
  Основна задача е и организацията на изборите в чужбина, посочи служебният външен министър Николай Милков
  преди 8 часа
  Българската Dronamics започва карго полети в ЕС тази година
  Безпилотните самолети ще стартират в Малта и Италия, а догодина и у нас
  преди 9 часа
  Още 2 български университета влизат в европейски консорциуми
  Така университетите в България пълноправни партньори в европейски консорциуми стават общо 7
  преди 10 часа
  Lidl разширява складовата си база в Равно поле
  Изградени са 45 нови рампи, базата вече може да обслужва по 225 камиона дневно
  преди 10 часа
  Утре трябва да обяват кога приключва строителството на газовата връзка с Гърция
  От изпълнителите на проекта е поискано да бъдат изключително бързи, но без да нарушават качеството, съобщи служебният регионален министър