четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2169 прочитания

    Четвъртата вълна в Германия е главно сред неваксинирани

    В страната може да се въведат нови мерки, ограничаващи неваксинираните
    05 ноември 2021, 11:27 a+ a- a

    Берлин

    Органът за обществено здравеопазване в Германия отчете рекордно висок брой случаи на Covid-19 в четвъртък (4 ноември). Институтът Робърт Кох (RKI) заяви, че 33 949 нови случая са регистрирани през последните 24 часа, спрямо 28 037 дневни случая преди седмица. Предишният рекорд е 33 777 нови случая на 18 декември 2020 г. Интензивните отделения в болниците се пълнят и инфекциите при децата нарастват, съобщава Euronews.

    „В момента изпитваме пандемия главно сред неваксинираните и тя е масивна“, каза здравният министър Йенс Шпан на пресконференция по-рано през седмицата.

    В четвъртък бяха съобщени 165 смъртни случая, спрямо 126 преди седмица. Най-малко 96 192 души са починали от Covid-19 от началото на пандемията и повече от 4,6 милиона души са се заразили с вируса.

    Около 66% от населението на Германия е получило поне една доза ваксина срещу Covid-19, но около 16,2 милиона души на възраст 12 или повече години остават неваксинирани, включително 3,2 милиона над 60 години.

    Някои германски региони затягат контрола и натиска да се въведе тестване в немските домове за грижи за възрастни.

    Улрих Вайгелд, ръководител на асоциацията на семейните лекари, каза, че ваксинацията трябва да бъде задължителна за хората, работещи в домове за грижи и болници. „Нито един неваксиниран човек не трябва да има контакт с такава уязвима група, нито професионално, нито като посетител“, каза Вайгелд за пед Bild. „Това се отнася за домове за възрастни граждани и старчески домове, както и за отделенията за интензивно лечение“.

    „Ако ситуацията с пандемията в болниците се влоши... тогава са възможни допълнителни ограничения за неваксинирани хора“, каза канцлерът Ангела Меркел чрез своя говорител Щефен Зайберт, цитиран от „Дойче веле“.

    Това може да включва система, известна като "2G" в Германия, която изключва достъпа на неваксинирани хора до обществени места. Съгласно така наречения 3G режим, хората с отрицателен резултат от тест за Covid-19 имат право да влизат.

    Шпан каза също, че "2G" система може да бъде наложена в особено силно засегнати региони. „Това няма нищо общо с налагане на ваксини“, каза той, „а с избягването на претоварване на здравната система.“

    В четвъртък и петък здравните министри от 16-те федерални провинции на Германия планират да се срещнат и да обсъдят какви мерки трябва да бъдат предприети. Според федералната система на Германия здравните протоколи се решават на държавно ниво.

    Някои провинции вече напредват с повторното налагане на рестрикции. В южната провинция Бавария изискванията за маски се въвеждат отново в училищата.

    В Хесен, където се намира финансовият център Франкфурт, се създава нов набор от изисквания за тестване за хора, посещаващи заведения като болници или домове за възрастни хора.

    В Баден-Вюртемберг неваксинираните хора ще трябва да покажат отрицателен PCR тест, за да влязат на обществени места като ресторанти, барове и театри.

    Шпан повтори, че няма план сред германските правителствени служители за връщане към общите карантини или ограничения за контакт за ваксинирани и излекувани хора, за да овладеят вируса.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 30 минути
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 2 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 7 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 8 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 1 ден
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“