петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1082 прочитания

  EK одобри договор с Valneva за нова ваксина срещу Covid-19

  Той предвижда възможността всички държави членки на ЕС да купят почти 27 милиона дози през 2022
  10 ноември 2021, 15:37 a+ a- a

  Европейската комисия одобри осмия договор с фармацевтично дружество с цел да закупи неговата евентуална ваксина срещу COVID-19. В договора с Valneva се предвижда възможността всички държави – членки на ЕС, да купят почти 27 милиона дози през 2022.

  Включена е и възможност ваксината да бъде приспособявана към новите щамове, а държавите членки ще може да направят допълнителна поръчка за до 33 милиона ваксини през 2023.

  Договорът с Valneva допълва вече широкия набор от осигурени ваксини за производство в Европа, който включва вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna и Novavax.

  Valneva е европейско биотехнологично дружество, което разработва ваксина с инактивиран вирус, направена от живия вирус чрез химическо инактивиране. Това е традиционна технология за производство на ваксини, която се използва от 60-70 години, с установени методи и висока степен на безопасност. Тази технология се използва при повечето противогрипни ваксини и при много от ваксините, поставяни в детска възраст.

  Понастоящем това е единствената евентуална инактивирана ваксина срещу COVID-19 в процес на клинични изпитвания в Европа.

  Комисията, с поддръжката на държавите членки на ЕС, взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, вземайки предвид използваната технология, опита на дружеството в разработването на ваксини и производствения му капацитет за снабдяване на всички държави членки на ЕС.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 10 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 14 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 16 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 16 часа