петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2103 прочитания

  Австрия постави под карантина неваксинираните

  Мярката обхваща около 2 млн. души, които не са напълно ваксинирани
  15 ноември 2021, 09:47 a+ a- a

  Около два милиона души, които не са напълно ваксинирани срещу Covid-19, са поставени под карантина в Австрия, тъй като страната е изправена пред нарастване на случаите, предаде BBC.

  „Не предприемаме тази стъпка с лека ръка, но за съжаление е необходима“, каза канцлерът Александър Шаленберг. На неваксинираните хора ще бъде разрешено да напускат дома само по ограничени причини, като работа или закупуване на храна.

  Около 65% от населението на Австрия е напълно ваксинирано - едно от най-ниските нива в Западна Европа. Междувременно седемдневната заболеваемост е над 800 случая на 100 000 души, което е едно от най-високите нива в Европа.

  Мерките, въведени в Австрия в понеделник (15 ноември), които идват на фона на нарастващия натиск върху болниците в страната, първоначално ще продължат 10 дни. Деца под 12-годишна възраст и хора, които наскоро са се възстановили от вируса, ще бъдат освободени.

  През уикенда стотици хора протестираха в столицата Виена, размахвайки транспаранти с надпис: „Нашите тела, нашата свобода да решаваме“. На неваксинираните вече беше забранено да посещават ресторанти, фризьорски салони и кина, но сега се очаква да си стоят у дома.

  „В действителност ние казахме на една трета от населението: няма да напуснете [дома] си, освен поради определени причини“, каза г-н Шаленберг. „Това е огромно намаляване на контактите между ваксинираните и неваксинираните.“

  Правителството казва, че полицията ще извършва проверки на място на обществени места, за да определи статуса на ваксинация на лицата. Но критиците се съмняват дали този ход е конституционен. Крайнодясната Партия на свободата заяви, че ще създаде група от втора класа граждани.

  Като цяло Европа отново се превърна в най-сериозно засегнатия от пандемията регион и няколко държави въвеждат ограничения и предупреждават за нарастващи случаи.

  Обединеното кралство, което има един от най-високите нива на заразяване с Covid, все още не е въвеждало нови ограничения, въпреки че здравните лидери призовават за връщане на правила като задължителното покриване на лицето в претъпкани и затворени пространства, за да се избегне зимна криза.

  В Германия, където министърът на здравеопазването Йенс Шпан предупреди за пандемия от неваксинирани, федералното правителство и премиерите на провинциите ще се срещнат по-късно тази седмица, за да обсъдят възможни нови ограничения. Коефициентът на ваксиниране в Германия в 67,3%. Той е по-висок от този в Австрия, но не много. Германия определи Австрия за зона с висок риск, което означава, че всеки, който пристига от страната, трябва да е под карантина.

  В Нидерландия са наложени „опростени“ мерки за ограничаване на социалните контакти в отговор на рязкото увеличение на инфекциите. Мерките включват ранно затваряне на ресторанти и магазини и забрана на зрители от спортни събития. Около 84% от възрастните холандци са напълно ваксинирани. Повечето пациенти в холандските болници не са получили убождане.

  Процентът на ваксинация е значително по-нисък в някои източноевропейски държави.

  Латвия, където 59% от населението е напълно ваксинирано, отново наложи блокиране миналия месец и забрани на депутатите, които отказват ваксината, да гласуват по закони и да участват в дебати до средата на следващата година. Те също така заплащането им е спряно.

  В Русия само около 35% от населението е напълно ваксинирано, според Our World In Data. В края на октомври Москва затвори магазини, ресторанти и училища при частично блокиране и работниците получиха девет дни платен отпуск, за да ограничат инфекциите.

  Някои други страни също въвеждат мерки, отнасящи се само за неваксинираните. В Австралия щатът Куинсланд ще забрани достъпа на неваксинирани хора до ресторанти, кръчми и спортни събития от 17 декември.

  А Сингапур каза, че тези, които остават неваксинирани по избор, ще трябва да плащат собствените си медицински сметки от декември.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 9 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 13 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 15 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 15 часа