сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1309 прочитания

    Германия въвежда по-строги ограничения за неваксинираните

    Новите дневни случаи в страната достигнаха нов рекорд от началото на пандемията
    19 ноември 2021, 09:42 a+ a- a

    Германия се готви да въведе по-строги ограничения за хората, които не са ваксинирани срещу Covid-19, тъй като случаите в страната достигнаха рекордно високо ниво, съобщи BBC. Ще бъдат въведени ограничения за неваксинирани хора в райони, където приемът в болница надвишава определен праг. За това се договориха канцлерът Ангела Меркел и лидерите на 16-те германски провинции. Съгласно правилата, неваксинираните ще бъдат изключени от определени места.

    Меркел определи ситуацията с Covid в страната като „драматична“. „Трябва бързо да спрем експоненциалното покачване“ на случаите и заетостта на интензивните отделения, каза тя.

    Броят на дневните случаи в Германия нарасна рязко в четвъртък до над 65 000 - най-високата цифра от началото на пандемията.

    Новите правила, договорени на кризисна среща, означават, че в райони с процент на хоспитализация над трима пациенти с Covid на 100 000 души през последните седем дни, само ваксинираните и тези, които са се възстановили от вируса, ще имат достъп до обществени места като спортни събития, културни шоу програми и ресторанти. Понастоящем повечето провинции в страната надхвърлят този праг.

    Райони с процент на хоспитализация над шест ще трябва да въведат правило „2G плюс“, изискващо хората да бъдат тествани, както и ваксинирани, а региони с процент над девет ще трябва да въведат допълнителни мерки, като ограничения за контакти.

    Меркел и другите лидери се съгласиха, че служителите в здравеопазването и домовете за грижи трябва да бъдат ваксинирани, за да се контролира разпространението на вируса. Съобщението им дойде, след като долната камара на германския парламент гласува в полза на нов набор от мерки за Covid, включително ограничаване на достъпа до обществен транспорт и работно място само за хора, които са били ваксинирани или тествани.

    Тези мерки все още трябва да бъдат съгласувани от горната камара на парламента, а някои консервативни политици заплашиха да блокират законопроекта. Провинциите Саксония и Бавария вече наложиха така наречените 2G правила, налагащи ограничения за неваксинирани хора в отговор на нарастването на случаите.

    Германия не е първата европейска страна, която въвежда ограничения за хора, които не са ваксинирани срещу Covid. И Чешката република, и Словакия обявиха в четвъртък (18 ноември) по-строги ограничения за неваксинирани хора, в опит да насърчат приемането на ваксините.

    Съгласно правилата, одобрени от чешкото правителство, само тези, които са ваксинирани или са се възстановили от Covid през последните шест месеца, ще могат да влизат в ресторанти, да посещават определени събития и да използват различни други услуги от понеделник (22 ноември). Премиерът на Словакия Едуард Хегер определи новите мерки там като „заключване за неваксинираните“.

    Австрия по-рано тази седмица постави около два милиона души, които не са били напълно ваксинирани срещу Covid-19, в блокиране. Това означава, че им е позволено да напускат дома само по ограничени причини, като работа или закупуване на храна. „Не предприемаме тази стъпка с лека ръка, но за съжаление е необходима“, каза канцлерът Александър Шаленберг. Две провинции в Австрия - Горна Австрия и Залцбург - ще влязат в пълно блокиране от понеделник, съобщават медиите.

    Като цяло Европа отново се превърна в най-сериозно засегнатата от пандемията зона. Световната здравна организация предупреди в четвъртък, че предстои „тежка зима“ за региона.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 минути
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 2 часа
    преди 5 часа
    преди 6 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 8 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 23 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места