сряда, 06 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1015 прочитания

  И Гърция наложи допълнителни мерки за неваксинираните

  Премиерът Мицотаксиз заяви: „Това наистина е пандемия от неваксинирани“
  19 ноември 2021, 10:41 a+ a- a

  Кириакос Мицотакис

  Гърция също наложи допълнителни ограничения за неваксинирани граждани на фона на нарастващите случаи на коронавирус и хоспитализации. От понеделник (22 ноември) на тези без сертификат за ваксина ще бъде забранено да влизат в закрити места като кина, театри и фитнес зали. Вече им е забранено да влизат в ресторанти, барове и кафенета. Неваксинираните хора все още ще могат да влизат в някои основни магазини на закрито, като аптеки и супермаркети, както и да посещават църква, въпреки че Църквата на Гърция предлага за влизане да са необходими отрицателни резултати от тест.

  Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза в телевизионно обръщение, в което обяви новите правила, че планът му е страната „да има по-добра Коледа тази година от миналата година“ и призова гърците да „ваксинират, ваксинират, ваксинират“, пише Politico.

  Около 62% от цялото население на Гърция е ваксинирано, което е под средното за ЕС от около 66%, и процентът е в стагнация през последните месеци.

  Мицотакис също така обяви, че тези над 60 години, които отговарят на условията за повторна ваксина, трябва да получат такава в рамките на следващия месец, или техните имунизационни сертификати ще станат невалидни 7 месеца след получаване на първоначалните им ваксини.

  Той добави, че ще пише до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като предложи задължително условие за цифровият пропуск на ЕС за Covid-19 да станат и подсилващите дози ваксина, шест месеца след завършен ваксинационен цикъл, „за да се избегне всяка пукнатина в стената на имунитета, която вече е изградена на нашия континент.“ Франция миналата седмица също заяви, че нейният пропуск за коронавирус ще бъде обусловен от бустерни ваксини за тези, които отговарят на условията да ги получат над 65-годишна възраст.

  Новите мерки включват също така гъвкаво работно време за тези в частния и публичния сектор, за да се избегне пренаселеността, особено в пиковите часове и в обществения транспорт, докато контролът ще бъде засилен: Мицотакис каза, че гръцките власти ще извършват проверки на случаен принцип, за да се уверят, че правилата се прилагат.

  Частните лекари ще бъдат привлечени, за да подкрепят Националната здравна система, която е под изключителен натиск, тъй като броят на ежедневните инфекции достигна рекордно високо ниво този месец.

  „Това наистина е пандемия от неваксинирани“, каза Мицотакис. „Гърция скърби за ненужни загуби, защото просто няма нивата на ваксинация като другите страни от ЕС.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 минути
  ЕК прие споразумение за партньорство с България за 11 млрд. евро
  С част от средствата ще се финансира изграждането на тунела „Шипка“, подкрепата за бизнеса трябва да увеличи дела на иновативните малки и средни предприятия до 32% през 2026
  преди 31 минути
  Държавата ще плаща обучението на студенти
  А те ще са задължени да работят за конкретни фирми след завършването си
  преди 2 часа
  От септември дневниците ще са само електронни
  Това е важи и за детските градини, отпадат хартиените лични картони на учениците, по решение на училището бележникът също може да бъде само електронен
  преди 3 часа
  Глобалният корпоративен дълг се е свил с 2%
  Очаква се задлъжнялостта да намалее с $270 млрд. през следващата година, показва проучване на инвестиционната компания Janus Henderson
  преди 3 часа
  Германия отчете търговски дефицит за първи път от 1991 г.
  Износът е с близо 12% по-висок спрямо година по-рано, но с 0,5% по-малко спрямо предходния месец