четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1461 прочитания

    И Гърция наложи допълнителни мерки за неваксинираните

    Премиерът Мицотаксиз заяви: „Това наистина е пандемия от неваксинирани“
    19 ноември 2021, 10:41 a+ a- a

    Кириакос Мицотакис

    Гърция също наложи допълнителни ограничения за неваксинирани граждани на фона на нарастващите случаи на коронавирус и хоспитализации. От понеделник (22 ноември) на тези без сертификат за ваксина ще бъде забранено да влизат в закрити места като кина, театри и фитнес зали. Вече им е забранено да влизат в ресторанти, барове и кафенета. Неваксинираните хора все още ще могат да влизат в някои основни магазини на закрито, като аптеки и супермаркети, както и да посещават църква, въпреки че Църквата на Гърция предлага за влизане да са необходими отрицателни резултати от тест.

    Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза в телевизионно обръщение, в което обяви новите правила, че планът му е страната „да има по-добра Коледа тази година от миналата година“ и призова гърците да „ваксинират, ваксинират, ваксинират“, пише Politico.

    Около 62% от цялото население на Гърция е ваксинирано, което е под средното за ЕС от около 66%, и процентът е в стагнация през последните месеци.

    Мицотакис също така обяви, че тези над 60 години, които отговарят на условията за повторна ваксина, трябва да получат такава в рамките на следващия месец, или техните имунизационни сертификати ще станат невалидни 7 месеца след получаване на първоначалните им ваксини.

    Той добави, че ще пише до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като предложи задължително условие за цифровият пропуск на ЕС за Covid-19 да станат и подсилващите дози ваксина, шест месеца след завършен ваксинационен цикъл, „за да се избегне всяка пукнатина в стената на имунитета, която вече е изградена на нашия континент.“ Франция миналата седмица също заяви, че нейният пропуск за коронавирус ще бъде обусловен от бустерни ваксини за тези, които отговарят на условията да ги получат над 65-годишна възраст.

    Новите мерки включват също така гъвкаво работно време за тези в частния и публичния сектор, за да се избегне пренаселеността, особено в пиковите часове и в обществения транспорт, докато контролът ще бъде засилен: Мицотакис каза, че гръцките власти ще извършват проверки на случаен принцип, за да се уверят, че правилата се прилагат.

    Частните лекари ще бъдат привлечени, за да подкрепят Националната здравна система, която е под изключителен натиск, тъй като броят на ежедневните инфекции достигна рекордно високо ниво този месец.

    „Това наистина е пандемия от неваксинирани“, каза Мицотакис. „Гърция скърби за ненужни загуби, защото просто няма нивата на ваксинация като другите страни от ЕС.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк