петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3350 прочитания

    Австрия въвежда цялостен локдаун

    Тя е първата държава в Западна Европа, която предприема мярката тази есен, освен това ще задължи цялото население да се ваксинира от февруари
    19 ноември 2021, 14:19 a+ a- a

    Австрия ще стане първата страна в Западна Европа, която ще въведе отново пълно блокиране заради коронавируса тази есен, за да се справи с нова вълна от инфекции, и ще изисква цялото население да бъде ваксинирано от февруари, заяви правителството в петък (19 ноември).

    Приблизително две трети от населението на Австрия е напълно ваксинирано, едно от най-ниските нива в Западна Европа. Голяма част от обществеността е скептично настроена към ваксините, мнение, насърчавано от крайнодясната Партия на свободата, третата по големина в парламента, отбелязва „Ройтерс“.

    Австрия въведе блокиране за тези, които не са напълно ваксинирани в понеделник (15 ноември), но оттогава инфекциите продължават да поставят нови рекорди. Стойностите на новите инфекции са сред най-високите на континента, със седемдневна честота от 991 на 100 000 души.

    „Не успяхме да убедим достатъчно хора да се ваксинират“, каза канцлерът Александър Шаленберг на пресконференция, като заяви, че блокирането ще започне в понеделник (22 ноември) и ще продължи до 20 дни. Общото изискване за ваксинация ще влезе в сила на 1 февруари, добави той. „Боли, че все още трябва да се вземат такива мерки.“

    С настъпването на студено време в цяла Европа правителствата бяха принудени да обмислят повторно налагане на непопулярни блокирания срещу продължаващата зараза с Covid-19. Нидерландия е под частичен локдаун, като баровете и ресторантите затварят в 20:00 часа.

    Въпросът задълбочи разрива между консерваторите на Шаленберг и техния коалиционен партньор, левите Зелени. Шаленберг каза само преди дни, че не иска да налага допълнителни ограничения на неваксинираните, дори когато министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн призова за вечерен час.

    „Твърде много от нас не показаха достатъчно солидарност. Моля всички ви да помогнете. Участвайте, подкрепете тези мерки, нека се опитаме да намалим социалните си контакти за максимум 20 дни, така че коледните празници да бъдат защитени“, каза Шаленберг.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 13 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство