четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1932 прочитания

    Германия и Нидерландия са изправени пред по-строги мерки

    Германският здравен министър заяви, че до края на зимата всички германски ще са „ваксинирани, преболедували или мъртви“
    23 ноември 2021, 08:23 a+ a- a

    В Германия и Нидерландия ще бъдат въведени още по-строги ограничения за Covid. Германският здравен министър Йенс Шпан направи поразителната прогноза, че повечето от неговите сънародници ще бъдат „ваксинирани, излекувани или мъртви“ до края на зимата, предава The Guardian.

    Европа отново е център на пандемията, въвеждайки по-строг контрол главно върху неваксинираните на целия континент. В понеделник (22 ноември) Австрия стана първата западноевропейска страна, която отново е под карантина, откакто ваксинацията започна по-рано тази година.

    По-строгите правила вече предизвикаха сблъсъци в Белгия и Нидерландия, като холандският премиер Марк Рюте определи протестиращите като „идиоти“, а белгийския му колега Александър де Кроо нарече насилието „абсолютно неприемливо“.

    „Вероятно до края на зимата повече или по-малко всички в Германия ще бъдат ваксинирани, излекувани или мъртви“, каза Шпан. „Звучи цинично, но това е реалността.“ Напускащият канцлер Ангела Меркел заяви, че са необходими по-строги ограничения. „Намираме се в изключително драматична ситуация. Това, което съществува сега, не е достатъчно“, каза Меркел пред лидерите на нейната дясноцентристка партия ХДС. Около 68% от германците и 66% от австрийците са напълно ваксинирани, сред най-ниските в Западна Европа.

    Източноевропейските страни, където нивата на ваксиниране са дори по-ниски, са с едни от най-високите смъртни случаи в света, като болниците са препълнени в България и Румъния.

    Повече от 38 000 нови случая бяха потвърдени в Германия през последните 24 часа, а рязкото увеличение през последните няколко седмици доведе интензивните отделения близо до капацитета. Най-тежко засегнатите региони въведоха нови локдауни, включително са прекратени коледните базари.

    В Австрия седемдневната заболеваемост от Covid достигна рекордните 1110 на 100 000 души, което накара правителството да каже на хората да работят от вкъщи, ако могат, и да затвори кафенета, ресторанти, барове, театри и магазини, които не са от първа необходимост за поне 10 дни.

    Лотар Вилер, ръководител на германската агенция за контрол на заболяванията Института „Роберт Кох“, описа задължителната ваксинация като „мярка от последна инстанция“, но не я изключи. Напускащото правителство заяви, че ще остави решението на следващата администрация.

    Връщането на тежките ограничения на Covid изведе около 40 000 протестиращи по улиците на Виена в събота, доведе до насилствени демонстрации в Брюксел и прерасна в три нощи на бунтове в Нидерландия през уикенда.

    Рюте каза, че винаги ще се бори за правото на протести, но добави, че „никога няма да приема идиоти, които използват чисто насилие срещу хората, които работят за вас и мен всеки ден… за да запазят тази страна в безопасност, под прикритието на: „Ние сме доволни.“ Той каза на холандските медии, че действията на протестиращите нямат „нищо общо с демонстрация“, а са „чиста експлозия от насилие, насочена срещу нашата полиция, срещу нашите пожарникари, срещу шофьори на линейки“.

    Служебното правителство също е изправено пред призиви от опозиционни политици да отиде по-далеч, или чрез забрана на неваксинирани хора да влизат в барове и ресторанти, или като затвори всички несъществени магазини и други места.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк