вторник, 09 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1042 прочитания

  СЗО: Смъртните случаи в Европа вероятно ще надхвърлят 2 млн. до март 2022 г.

  Страните трябва да предприемат подход известен като „ваксина плюс“, който освен имунизация, включва и спазване на мерки като носене на маски и спазване на физическа дистанция
  24 ноември 2021, 11:39 a+ a- a

  Общият брой смъртните случаи в Европа от Covid-19 вероятно ще надхвърли 2 милиона до март следващата година, заяви Световната здравна организация (СЗО), като добави, че пандемията се е превърнала в причина номер едно за смърт в региона.

  Съобщените смъртни случаи са се увеличили до близо 4200 на ден, двойно повече от регистрирания през септември, съобщи агенцията, докато общо смъртните случаи от началото на пандемията в региона, който включва Обединеното кралство, вече са надхвърлили 1,5 милиона.

  Описвайки ситуацията като „много сериозна“, СЗО заяви, че очаква „висок или изключителен стрес“ за болнични легла в 25 от 53 страни в региона, като отделенията за интензивно лечение в 49 държави ще бъдат подложени на подобно претоварване. Според настоящите тенденции общият брой на смъртните случаи в региона ще надхвърли 2,2 милиона до 1 март.

  Европа отново се превръща в център на пандемията, с по-строг контрол главно върху неваксинираните и разгорещени дебати в няколко държави относно ваксинацията да стане задължителна. Австрия тази седмица стана първата западноевропейска страна, която отново влезе в пълен локдаун, откакто имунизацията започна по-рано тази година, припомня The Guardian.

  Увеличаването на случаите се дължи на силно заразния вариант Делта, който сега е доминиращ в региона, казва СЗО, подхранвано от широкото облекчаване на превантивните мерки, като носене на маски и физическо дистанциране, от лятото насам.

  Тъй като все повече и повече хора се събират на закрито в по-студеното късно есенно време, голям брой все още не са ваксинирани и ефикасността на ваксината срещу тежките форми на заболяването намалява, „много хора остават уязвими към вируса“.

  Д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, каза, че е от съществено значение страните да приемат подход „ваксина плюс“. „Това означава да получим стандартните дози ваксина и да вземем бустер, ако се предложи“, каза той, „но също така да включим превантивни мерки в нашите нормални ежедневни действия“.

  В комбинация с ваксините, каза Клуге, носенето на маска, миенето на ръцете, проветряването на закрити пространства, поддържането на физическа дистанция и кихането в лакътя са „прости, ефективни начини за получаване на контрол над вируса“.

  Той добави: „Всички ние имаме възможността и отговорността да помогнем за предотвратяване на ненужна трагедия и загуба на живот и да ограничим по-нататъшните смущения в обществото и бизнеса през този зимен сезон“, като избягваме „последната мярка – локдаун и затваряне на училища“.

  СЗО заяви, че повече от 1 милиард дози ваксини са били приложени в европейския регион на СЗО и 53,5% от хората са със завършен цикъл на имунизация, но добави, че цифрата „скрива големи различия между страните“, като някои популации са ваксинирани по-малко от 10%, а други повече от 80%.

  Ваксините са „жизнен инструмент за предотвратяване на тежки заболявания и смърт“ и са спасили стотици хиляди животи, се казва в призив към правителствата да направят повече за увеличаване на покритието, включително чрез работа с поведенчески и културни учени, за да разберат индивидуалното и общностно нежелание за имунизация.

  Но с нарастващите доказателства, че защитата на ваксините срещу инфекции и леки заболявания е намаляла с течение на времето, СЗО призова бустер дози „трябва да се дават за защита на най-уязвимите, включително имунокомпрометираните, като приоритет“, както и на лицата над 60 години и здравни работници като предпазна мярка.

  Данните показват, че само 48% от хората в региона носят маски, когато напускат дома си, се казва, че 95% от използването на маски може да предотврати повече от 160 000 смъртни случая, които иначе биха могли да настъпят преди 1 март.

  „Днес ситуацията с Covid-19 в Европа и Централна Азия е много сериозна“, каза Клуге. „Предстои ни тежка зима, но... всички ние – правителства, здравни власти, отделни лица – можем да предприемем решителни действия за стабилизиране на пандемията.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Присъединяването към Шенген и ОИСР сред основните приоритети на МВнР
  Основна задача е и организацията на изборите в чужбина, посочи служебният външен министър Николай Милков
  преди 8 часа
  Българската Dronamics започва карго полети в ЕС тази година
  Безпилотните самолети ще стартират в Малта и Италия, а догодина и у нас
  преди 9 часа
  Още 2 български университета влизат в европейски консорциуми
  Така университетите в България пълноправни партньори в европейски консорциуми стават общо 7
  преди 10 часа
  Lidl разширява складовата си база в Равно поле
  Изградени са 45 нови рампи, базата вече може да обслужва по 225 камиона дневно
  преди 10 часа
  Утре трябва да обяват кога приключва строителството на газовата връзка с Гърция
  От изпълнителите на проекта е поискано да бъдат изключително бързи, но без да нарушават качеството, съобщи служебният регионален министър