четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    833 прочитания

    ЕК: Жените все още са по-слабо представени в науката и иновациите

    Трябва да работим, за да насърчим момичетата към кариера в науките, технологиите, инженерството и математиката, заяви еврокомисар Мария Габриел
    25 ноември 2021, 09:28 a+ a- a

    Броят на жените, които се обучават в и които завършват бакалавърска, магистърска и докторска степен, трайно нараства през последните години. Жените обаче все още са по-слабо представени в професиите от областта на научните изследвания и иновациите. Това са някои от основните констатации в доклада на Европейската комисия She Figures 2021, в който от 2003 насам се представя напредъкът по отношение на равенството между половете в областта на научните изследвания и иновациите в Европейския съюз и извън него.

    Мария Габриел, еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, приветства тазгодишното издание на доклада и заяви: "Данните от последното издание на She Figures сочат, че в Европа икономиката, лабораториите и академичните среди вече зависят от жените. Става ясно обаче, че трябва да работим още за утвърждаването на равенството между половете, по-специално за да насърчим момичетата към кариера в науките, технологиите, инженерството и математиката. Несъмнено Европа се нуждае от творческия и предприемаческия потенциал на жените за своето по-устойчиво, екологично и цифрово бъдеще".

    В публикацията She Figures 2021 се подчертава, че средно на ниво бакалавърска и магистърска степен жените са по-многобройни от мъжете и като студенти (54%), и като завършващи (59%), а на ниво докторска степен почти се наблюдава равенство между половете (48%). Въпреки това различията между областите на обучение се запазват. Така например жените все още са по-малко от една четвърт от получилите докторска степен в областта на ИКТ (22%), а същевременно съставляват 60 и над 60% от притежаващите същата степен в областта на здравеопазването, социалните въпроси и образованието (съответно 60% и 67%).

    Освен това жените са едва около една трета от изследователите (33 %). На най-високо академично равнище жените продължават да бъдат по-слабо представени и заемат около една четвърт от академичните длъжности „професор“ (26 %). За жените също така е по-малко вероятно да работят като учени и инженери (41 %) и те са по-слабо представени сред самостоятелно заетите в областта на науката, инженерството и ИКТ (25 %).

    She Figures е тригодишно проучване, което проследява професионалния път на жени и мъже научни работници, като започва от следването и дипломирането, разглежда тяхното участие на пазара на труда като научни работници и условията на труд, при които работят, професионалното им израстване и участието им на ръководни длъжности и в научноизследователската и иновационната продукция (включително изобретателство).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 6 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 7 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 13 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 14 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава