петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1441 прочитания

    Рекорден брой нови случаи на Covid-19 в няколко европейски страни

    ECDC препоръча бустерни дози ваксина за всички над 40 години
    25 ноември 2021, 12:28 a+ a- a

    Коронавирусните инфекции счупиха нови рекорди в части от Европа в сряда (24 ноември). Континентът отново стана епицентър на пандемията, което доведе до нови ограничения на движението, а здравните експерти настояват да се разшири употребата на бустерни ваксини, съобщи „Ройтерс“.

    Словакия, Чехия, Нидерландия и Унгария отчитат нови пикове на дневните инфекции, тъй като зимата обхваща Европа и хората се събират на закрито в навечерието на Коледа, осигурявайки идеална среда за размножаване на Covid-19.

    Новите случаи са скочили с 23% в Северна и Южна Америка през последната седмица, най-вече в Северна Америка, като знак, че регионът също може да се сблъска с възраждане на инфекциите. 

    Болестта завладя света през двете години, откакто беше идентифицирана за първи път в централен Китай, заразявайки над 258 милиона души и убивайки 5,4 милиона.

    Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), агенцията на ЕС за обществено здраве, препоръча бустерни дози ваксина за всички възрастни, с приоритет за тези над 40 години. Това е голяма промяна спрямо предишните насоки, които предполагаха, че допълнителните дози трябва да се обмислят за по-възрастните хора и хора с отслабена имунна система.

    „Наличните доказателства, излизащи от Израел и Обединеното кралство, показват значително увеличение на защитата срещу инфекции и тежки заболявания след бустер доза във всички възрастови групи в краткосрочен план“, каза ECDC в сряда.

    Много страни от ЕС вече са започнали да дават бустер дози, но използват различни критерии за приоритизирането им и различни интервали между първите ваксини и бустерите. Ръководителят на ECDC Андреа Амон каза, че бустерите ще увеличат защитата срещу инфекции, причинени от намаляващ имунитет и „потенциално биха могли да намалят предаването сред населението и да предотвратят допълнителни хоспитализации и смъртни случаи“.

    Тя посъветва страните с ниски нива на ваксинация да ускорят въвеждането и предупреди за високи рискове от по-нататъшен скок на смъртните случаи и хоспитализации в Европа през декември и януари, ако препоръчаните мерки не бъдат въведени.

    Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, признавайки, че Европа отново е в епицентъра на пандемията, предупреди срещу „фалшиво чувство за сигурност“ заради защитата, предлагана от ваксините. „Нито една страна не е извън опасност“, каза той пред репортери, като добави, че се надява да бъде намерен консенсус на срещата на министрите на Световната търговска организация следващата седмица за отказ от патент за пандемични ваксини. 

    Швеция ще започне постепенно да въвежда бустери за всички възрастни, казаха правителствени и здравни служители. Бустерни ваксини с иРНК ваксина са били предложени на хора на възраст 65 или повече години, с оглед евентуално да се разшири и до други групи. „Изправени сме пред несигурна зима“, каза министърът на здравеопазването Лена Халенгрен на пресконференция. „Можете да допринесете, като останете вкъщи, ако сте болни или като се ваксинирате, ако все още не сте го направили, и вземете бустера, когато ви го предложат.

    Словакия отчете най-голямото си дневно увеличение на случаите в сряда, а правителството одобри двуседмично блокиране, за да ограничи най-бързото нарастване на инфекциите в света. Ресторантите и несъществените магазини ще бъдат затворени и движението ще бъде ограничено до пътувания за пазаруване, работа, училище или медицински посещения. „Ситуацията е сериозна“, каза премиерът Едуард Хегер, „Стигнахме до тук, защото (съществуващите) мерки не бяха спазени“.

    Съседна Австрия вече въведе пълен локдаун тази седмица за поне 10 дни, като стана първата, която наложи отново подобни ограничения. Освен това ще изисква цялото население да бъде ваксинирано от 1 февруари, което вбесява мнозина в страна, където скептицизмът по отношение на държавните ограничения върху индивидуалните свободи е голям.

    Чешката република отчете най-високото си дневно увеличение на инфекциите, като за първи път случаите надхвърлят 25 000. Правителството се стреми да въведе задължителни ваксини за хора над 60 години и някои професии, като здравни работници. Премиерът Андрей Бабиш каза в сряда, че кабинетът ще обсъжда повече мерки в петък. 

    Нидерландия регистрира повече от 23 700 заразени с коронавирус за 24 часа, най-високият брой от началото на пандемията, а правителството ще обяви нови мерки в петък.

    Унгария отчете рекордните 12 637 нови случая на Covid-19 за ден. Правителството на премиера Виктор Орбан, което се противопоставя на по-нататъшни блокирания от страх от задушаване на икономиката, стартира кампания за ваксинация тази седмица, предлагайки ваксини без предварителна регистрация.

    Властите в Русия, където ежедневните смъртни случаи, свързани с коронавирус, са близо до рекордно високи нива, заявиха, че проверяват социални мрежи и медийни уебсайтове, за да намерят хора, разпространяващи неверни твърдения за опасностите от ваксинацията. 

    Франция ще обяви новите мерки днес, докато Италия затяга ограниченията за хората, които не са ваксинирани, като им забранява да посещават кина, ресторанти и спортни събития с нови ограничения, които влизат от 6 декември. 

    Португалия, една от най-ваксинираните страни в света, ще даде бустерни ваксини на една четвърт от населението си до края на януари. Случаите там достигнаха четиримесечен дневен максимум в сряда. Смъртните случаи обаче остават далеч под нивата от януари, а процентът на заразяване е много по-нисък, отколкото в по-голямата част от Западна Европа.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 13 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 14 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 21 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 21 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава