петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1023 прочитания

    Кипър въвежда задължителен PCR тест за всички пристигащи чуждестранни граждани

    Норвегия също въвежда изискване за задължително тестване на всички пристигащи
    03 декември 2021, 08:49 a+ a- a

    Считано от 6 декември 2021 г., Кипър въвежда задължителен PCR тест за всички пристигащи чуждестранни граждани, който ще бъде правен на място при влизане в страната на съответното летище или пристанище. Таксата за теста e в размер на €15 и ще се заплаща от пристигащия.

    По информация на посолството ни в Никозия тестът е задължителен, независимо дали пътникът има сертификат за ваксинация или преболедуване на Covid-19. 

    Новата мярка ще бъде в сила до 10 януари 2022г., като няма да важат за деца под 12-годишна възраст .

    Считано от 3-ти декември 2021 г., норвежките власти въвеждат изискване за задължително тестване на пристигащите в страната граждани независимо дали притежават сертификат за преболедуване или ваксинация срещу Covid-19. Тестването ще се извършва на граничния пункт при влизане в Норвегия. В случаите, когато на границата няма тестова станция, пристигащият е длъжен да се тества за Covid-19 в рамките на до 24 часа от влизането си в Норвегия.

    Изискването е в допълнение към въведените на по-ранен етап ограничителни мерки при пътуване до Норвегия: задължителна онлайн регистрация преди отпътуване, негативен резултат от тест за Covid-19, направен в рамките на до 24 часа преди влизане в Норвегия и 10-дневна карантина. Лицата с пълен цикъл на ваксинация и преболедувалите коронавирус в последните 6 месеца са освободени от изискването за предварителен тест и карантина.

    От Министерство на външните работи припомнят, че Република България е включена в т.нар. „червена“ рискова зона съгласно класификационния критериий на норвежките здравни власти. Затова и считано от 26 ноември 2021 г., когато българските граждани предприемат пътуване от България до Норвегия от червена рискова зона, трябва да:

    1. Попълнят регистрационен формуляр преди пътуване. Същият е наличен на страницата reg.entrynorway.no, като пристигащите на територията на Норвегия от страни с червен рисков индекс трябва да се регистрират до 72 часа преди влизането в страната;

    2. Представят негативен резултат от тест за коронавирус, направен до 24 часа преди влизане в Норвегия. Лицата под 18-годишна възраст са освободени от това изискване;

    3. Преминат повторен тест за коронавирус на граничния пункт при влизане в Норвегия;

    4. Следват 10-дневна карантина, която може да бъде прекратена след отрицателен резултат от PCR-тест, направен най-рано на третия ден от пристигането в страната. Децата и младежите под 18-годишна възраст са освободени от изискването за карантина, но се насърчават да се тестват на третия ден след влизането на територията на Норвегия.

    Лицата с пълен цикъл на ваксинация, които могат да докажат това с документ (Европейски зелен сертификат за ваксинация с четим QR код), както и преболедувалите Covid-19 през последните 6 месеца (потвърдено с положителен PCR резултат) са освободени от изискванията за карантина и тестване преди пристигане в Норвегия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 24 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство