четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3837 прочитания

    СЗО: Непрекъснато поставяне на бустери не е добра тактика срещу пандемията

    За 7 дни има 15 млн. нови случая в глобален мащаб, което е рекордно високо ниво
    12 януари 2022, 14:22 a+ a- a

    Експертите на Световната здравна организация (СЗО) предупредиха, че повтарящите се бустерни дози на оригиналните ваксини срещу Covid не са приложима стратегия срещу нововъзникващите варианти и призоваха за нови инжекции, които по-добре предпазват от предаване.

    „Стратегия за ваксинация, базирана на многократни бустер дози от оригиналния състав на ваксината, е малко вероятно да бъде подходяща или устойчива“, заяви Техническата консултативна група на СЗО за състава на ваксината срещу Covid-19 (TAG-Co-VAC) в изявление.

    Групата от експерти, които работят за оценка на ефективността на ваксините срещу Covid-19, призова за разработването на нови ваксини, които не само защитават хората, които се заразяват с Covid, от сериозно заболяване, но и по-добре предотвратяват заразяването с вируса, за да се справят с нововъзникващите варианти на Covid като омикрон, предаде The Guardian.

    „Ваксини срещу Covid-19, които имат силно въздействие върху превенцията на инфекцията и предаването, в допълнение към предотвратяването на тежки заболявания и смърт, са необходими и трябва да бъдат разработени“, казаха от консултативната група. Според тях това ще помогне за намаляване на „преноса в общността и необходимостта от строги и широкообхватни обществени здравни и социални мерки“.

    В изявлението също така се казва, че разработчиците на ваксини трябва да се стремят да създават инжекции, които „извличат имунни отговори, които са широки, силни и дълготрайни, за да намалят нуждата от последователни бустер дози“. Тъй като вирусът се развива и докато не бъдат налични нови ваксини, „може да се наложи да се актуализира съставът на настоящите ваксини срещу Covid-19“, казва групата.

    Според СЗО по света се работи по 331 кандидат-ваксини. Здравната агенция на ООН досега е дала своето одобрение на версии на 8 различни ваксини.

    Все повече доказателства сочат, че вариантът омикрон е не само много по-предаваем от предишните варианти, но и по-добър в избягването на някои защити на ваксините.

    По-рано тази седмица главният изпълнителен директор на Pfizer Inc Алберт Бурла каза, че вероятно ще е необходима преработена ваксина срещу Covid-19, която е насочена конкретно към варианта омикрон, а неговата компания може да има готова ваксина за пускане на пазара до март.

    Бурла каза, че Pfizer и партньорът им BioNTech SE работят както върху версия на ваксина, насочена към омиктон, така и по ваксина, която ще включва както предишната ваксина, така и такава, насочена към бързо разпространяващия се вариант. „Мисля, че това е най-вероятният сценарий“, каза Бурла. „Работим върху по-високи дози. Работим по различни графици. В момента правим много неща, докато говорим.“ Ваксината може да бъде готова за разпространение до юни, добави Бурла в интервю за CNBC.

    Междувременно „приливна вълна“ от инфекции с омикрон рискува да зарази повече от половината население на Европа през следващите два месеца и може да потопи здравните системи в региона, предупреди Ханс Клуге, директор на СЗО за Европа. Той каза, че регионът е регистрирал повече от 7 млн. нови случая през първата седмица на 2022 г., двойно повече от две седмици преди това, като повече от 1% от населението се заразява с Covid-19 всяка седмица в 26 страни .

    Епидемиологът по инфекциозни заболявания и технически ръководител на СЗО за Covid-19, Мария Ван Керкхове, предостави актуализация по време на сесия за въпроси и отговори на живо.

    „Повече от 15 милиона случая бяха съобщени през последните 7 дни. Това е рекордно високо в тази пандемия. Всъщност трябваше да коригираме мащаба на цифрите в епи кривата [епидемичната крива]“, каза Ван Керкхове, добавяйки, че са докладвани и над 43 000 смъртни случая и цифрите вероятно са подценени. „Това е нарастване от 9,5 милиона, съобщени миналата седмица, така че наблюдаваме рязко увеличение на случаите, докладвани по целия свят. Около половината от тях са съобщени от Европа, около 40% от всички случаи, съобщени от Северна и Южна Америка с висока тежест на случаите от САЩ.“

    СЗО се противопостави на натиска за въвеждане на общи програми за усилване в битката срещу нови, засягащи варианти като омикрон, заявявайки, че няма смисъл, тъй като много хора в по-бедните страни все още чакат първа доза, драстично увеличавайки шанса за поява на нови, по-опасни варианти.

    Досега повече от осем милиарда дози ваксини срещу Covid-19 са били приложени в най-малко 219 територии, според преброяване на агенция „Франс прес“. Докато повече от 67% от хората в страните с високи доходи са получили поне една доза, в страните с ниски доходи са ваксинирани по-малко от 11%, по данни на ООН.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 3 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 3 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 19 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 20 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 20 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място