сряда, 01 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6827 прочитания

    Дойде ли краят на ерата на евтината храна?

    Как светът може да задоволи растящото потребление, пита Guardian
    03 септември 2012, 11:55 a+ a- a

    Рекордните цени на зърнените култури това лято предполагат, че краят на ерата на евтината храна може би вече е дошъл, отбелязва британският вестник Guardian. Това е третото за последните пет години поскъпване на зърнените храни, припомня изданието.

    Според данни на Световната банка цените на храните са нараснали с близо 10% само между юни и юли тази година. Като причини за скока на цените на зърното най-често се посочват растящото търсене и лошата реколта тази година, породена от лошите климатични условия в редица страни.

    Прогнозите за бъдещето също не изглеждат оптимистични. Световната банка очаква търсенето на хранителни продукти до 2030 да скочи с 50%. Данните на банката показват, че през следващите две десетилетия ще трябва да се изхранват допълнително 70 милиона гърла на година. Същевременно обработваемата земя на човек от населението ще продължи да намалява.

    Освен увеличаването на световното население влияние върху растящото търсене оказват и променените хранителни вкусове на редица развиващи се страни. С подобряването на жизнения стандарт в страни като Китай нараства и търсенето на месо, което от своя страна повишава и търсенето на зърнени култури, посочва Guardian.

    И макар фермерите да стават все по-ефективни, като успяват да увеличат продукцията от обработваемата земя, това се компенсира от два негативна фактора: правителствени квоти в САЩ и ЕС за биогорива, най-вече етанол, който се прави основно от царевица, и слаба реколта заради лошите климатични условия. Доклад на Oxfam сочи, че САЩ трябва да се подготвят за сериозно засушаване и през следващите десетилетия.

    На този фон Guardian пита дали не е дошло време за преосмисляне на правителствената политика по отношение на производството на биогорива. ООН вече отправи призив към САЩ да ограничи производство на етанол за сметка на хранителни продукти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 1 ден
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 1 ден
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места