събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    718 прочитания

    Смъртните случаи от Covid-19 надхвърлиха 6 млн.

    Общият брой официално потвърдени случаи от началото на пандемията е 447 897 960
    08 март 2022, 10:56 a+ a- a

    Според данни на университета „Джон Хопкинс“ към 8 март (9:20 часа) смъртните случаи, свързани с нвоия коронавирус, по света вече са 6 007 401. Общият брой официално потвърдени случаи от началото на пандемията е 447 897 960, а общият брой поставени дози ваксина – 10 608 545 968.

    Експертите по обществено здравеопазване са съгласни, че смъртните случаи са силно заничени и че истинското опустошение никога няма да бъде известно с точност, отбелязва The New York Times.

    Отне на света 7 месеца, за да отбележи първия си милион смъртни случаи от вируса след началото на пандемията в началото на 2020 г. Четири месеца по-късно умряха още един милион души, а 1 милион умират на всеки три месеца оттогава, докато броят на смъртните случаи не достигна 5 милиона в края на октомври. Сега той достигна 6 милиона - повече от населението на Берлин и Брюксел взети заедно, отбелязва AP.

    Вълните от вируса все още се засилват в Хонконг, Южна Корея и Нова Зеландия, но процентът на смъртност намалява на много места, тъй като вариантът на Омикрон се оттегля. Светът отчита средно повече от 7000 нови потвърдени смъртни случая на ден, което е спад от почти 11 000 дневно в началото на февруари и известния пик на пандемията от над 14 000 на ден през януари 2021 г.

    Въпреки наличието на достатъчно ваксини, САЩ са регистрирали повече от 950 000 смъртни случая, най-високият известен общ брой на която и да е нация, и не са успели да имунизират толкова голяма част от населението си, колкото други богати нации. Средно около 1500 американци все още умират всеки ден, приблизително година след като ваксините станаха лесно достъпни.

    Нивото на ваксинация продължава да изостава в страните с ниски доходи, където само 14% от населението е получило поне една доза ваксина. В страните с висок и по-висок среден доход, средно 79% от населението е получило поне една доза.

    Докато смъртността остава висока в Полша, Унгария, Румъния и други източноевропейски страни, в региона са пристигнали над 1 милион бежанци от Украйна, страна с лош ваксинационен обхват и висок процент на инфекции и смъртни случаи, отбелязва AP.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 16 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 16 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 16 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 18 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години