четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8062 прочитания

    Тя е една от трите жени в света с компютърен „Нобел“

    Кралицата на криптографията - проф. Шафи Голдвасер от MIT и Berkeley, пред Economy.bg
    14 април 2022, 11:20 a+ a- a

    сн: INSAIT

    Онлайн пазаруването или използването на пароли не би било възможно без нейната работата. За своите открития в областта на криптографията през 2012 тя е отличена с наградата „Тюринг“ (екивалент на „Нобел“ в компютърните науки). Тя е една от трите жени в света, удостоена с престижното отличие. Проф. Шафи Голдвасер е пионер в сферата на обезпечаване на сигурни интернет транзакции. Благодарение на откритията ѝ можем да сме по-спокойни, когато ползваме интернет. Например когато пазаруваме онлайн и плащаме с кредитна карта, данните за картата се въвеждат и проверяват, но самият онлайн магазин не получава самите данни, а само потвърждение, че са верни. Всяка парола, която въвеждаме, е защитена с техники, базирани на нейната работа. Голдвасер е изтъкнат експерт в кодирането на данните, което не позволява те да бъдат хакнати или откраднати. Откритията ѝ позволяват да се кодира информация, така че тя да остане поверителна и въпреки това да може да се анализира, за да се извлекат ценни знания от нея.

    Изтъкнатият учен и професор от MIT и Berkeley беше в София за откриването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

    За значението и потенциала на откритията ѝ, как да се предпазим да не бъдем хакнати в интернет и защо имаме нужда от повече жени в STEM областите – тези и други въпроси коментирахме с проф. Шафи Голдвасер.

    Проф. Голдвасер, Вие сте една от малкото жени носители на компютърния „Нобел“ – награда „Тюринг“. И Вие ли като Алън Тюринг разбивахте кодове, за да спечелите тази награда? За какви открития бяхте отличена?
    Не, не съм разбивала никакви кодове. Писах код. Всъщност измислих криптографски системи, доказващи, че предоставят сигурност чрез т.нар. „доказателства с нулево знание“ (zero knowledge proofs). Така можете да докажете теореми, при които знаете паролите, или следвате протоколи за сигурни трансакции по начин, по който по същество убеждавате другата страна, че спазвате протокола или че знаете парола, без да я разкривате или без да разкривате някаква лична информация.

    Как Вашите открития се отразяват на ежедневното ни използване на интернет?
    По същество те позволяват да се прави електронна търговия. Ще дадат също възможност и да използваме модели на машинно самообучение и да извличаме информация от данните, без да е нужно да има директен достъп до данни на частни лица.

    Какво бихте препоръчали – какво можем да направим ние като обикновени интернет потребители, за да се предпазим да не бъдем хакнати и нашата информация да бъде открадната?
    Трябва да четете внимателно под какво се подписвате. Много пъти ви казват да приемете всички „бисквитки“ и да им дадете права. Така че вероятно е добра идея да започнете да четете с какво се съгласявате. Смятам, че по този начин ще имате повече възможности да позволите достъп до определена информация. Това е правилното нещо, което трябва да направите.

    Какъв потенциал може да се отключи, ако споделянето на комплексни данни може да се случи по начин, който гарантира защитата им?
    Данните вече правят възможно да се шофира по-безопасно чрез по-добри маршрути. Те позволяват интелигентно използване на енергията и интелигентна медицина чрез „умни“ решения по отношение на лекарства и операции, или т.нар. „прецизна медицина“. Ако успеем да получим още повече информация от голямото количество данни от хората, без да бъдат компрометирани те, а по-скоро да се разбере кой е най-добрият начин за вас като физическо лице да дадете достъп, може да се постигнат изключителни неща.

    Кои според Вас са най-сериозните проблеми на нашето съвремие, върху които трябва да се фокусира следващото поколение учени?
    Мисля, че има много проблеми. Един от тях е защитата на данните, защото в момента властта отива при големите притежатели на данни, като ние сами им отдаваме контрола върху собствените си данни. Вторият е свързан с това, че напредъкът в машинното самообучение се случва много, много бързо. И изниква въпросът дали хората, занимаващи се с това, са отделили достатъчно време да си да дадат сметка какво точно правят. Защото в момента можем да използваме данните по много начини, в състояние сме да направим алгоритмите много по-умни, отколкото бяха преди. Би било добре, ако всичко това се случва с мисълта за гарантиране на безопасността ни. Да можем да проверим дали моделите правят това, за което са създадени, и да сме сигурни, че имаме начини да ги изключим, ако е нужно.

    Като дете сте искали да станете писател. Как се случи така, че започнахте да се занимавате с криптография? Това не е типичен избор за кариера на жените.
    Винаги съм била добра в математиката. Баща ми много ме насърчаваше да се занимавам с наука, защото бях добра. След това влязох в университет с много добър факултет по компютърни науки. И всичко стана случайно. В крайна сметка получих докторска степен по компютърни науки. Беше много интересно, определено провокира интереса ми. Смятам, че беше въпрос на талант. Фактор бяха и многото колеги, с които беше удоволствие да се работи. Всичко изброено допринесе това да се превърне в работата на живота ми.

    Казвате, че в математиката харесвате идеята, че можете да постигнете изглеждащи непостижими неща. Това ли е, което Ви мотивира във Вашата работа?
    Да, вероятно това, което имате предвид, е, че чрез алгоритми и чрез математиката често можете да разрешите неща, които изглеждат парадоксално във физическия свят. По някакъв начин можете да използвате дигиталния свят и математиката по умен начин, за да правите например едновременни трансакции, където всъщност няма едновременност, но изглежда така, сякаш се случват едновременно. Смятам, че това е най-завладяващо. Ако можете да решите нерешен досега проблем, който е изглеждал по някакъв начин парадоксално, тогава това е много вълнуващо чисто интелектуално.

    Защо имаме нужда от повече жени в STEM областите?
    Вижте само събитието днес – във всички панели участваха само мъже. Аз бях вероятно единствената жена на сцената. Разбира се, че имаме нужда от повече жени. Професор Дан Шехтман представи данни, свързани с нивото на раждаемостта. Но това не е всичко, което жените могат да правят. В моята област, а и в много други, свързани с компютърните науки, жените са толкова добри, колкото и мъжете, а вероятно и по-добри, защото като жена ще ти коства много повече усилия да успееш. Ако имаш нужда от таланти, които да правят промени в математиката, алгоритмите и технологиите, тогава са ти нужни всички, които можеш да привлечеш. Трябва да гарантираш, че жените са част от това, защото иначе не мисля, че имаш шанс да успееш.

    Какъв съвет бихте дали на млади момичета с интерес към STEM кариера?
    Моят съвет би бил да не се отказват, когато се конкурират с момчетата. И ако им харесва математиката или компютрите, могат да пробват, дори и в началото да е трудно. Сигурна съм, че ще се открият възможности за тях по-късно. Като цяло STEM кариерата си струва, защото като жена ти дава финансова и професионална независимост. Така че дори и да не изглежда да е най-вълнуващата и бляскава кариера, когато си млад, определено с годините тя става интересна и увлекателна.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 38 минути
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 46 минути
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 час
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 8 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 9 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава