петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1107 прочитания

    ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия

    С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
    19 май 2022, 11:13 a+ a- a

    сн: ЕК

    Европейската комисия представи плана REPowerEU за бързо намаляване на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива и ускоряване на зеления преход.

    Реорганизирането на европейската енергийна система е неотложно по две причини: първо, за да се прекрати зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива, които биват използвани като икономическо и политическо оръжие и струват на европейските данъкоплатци близо 100 милиарда евро годишно и, второ, за да се преодолее кризата, породена от изменението на климата.

    Мерките в плана REPowerEU могат да удовлетворят тази амбиция чрез икономии на енергия, диверсификация на енергийните доставки и ускорено пускане в употреба на енергия от възобновяеми източници, която да замени изкопаемите горива в домовете, промишлеността и производството на електроенергия. 

    Освен за диверсификация на доставките ЕС ще работи за осигуряване на рекорден внос на втечнен прироред газ и за увеличени доставки на тръбопроводен газ. Нова Енергийна платформа ще позволи съвместни покупки на енергия чрез обединяване на поръчките и координирани преговори с доставчиците.

    Според председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен целта на ЕС за енергийна ефективност за 2030 ще бъде увеличена от 9% на 13%, а целта за 2030 за ЕС за възобновяема енергия от 40% на 45%.

    Планът REPowerEU ще струва до 300 милиарда евро. Според фон дер Лайен сумата ще включва приблизително 72 милиарда евро безвъзмездни средства и 225 милиарда евро заеми. Инвестициите ще включват до 10 милиарда евро за газова инфраструктура, като например липсващи връзки между държавите-членки и LNG терминали. До 2 милиарда евро ще бъдат инвестирани в петролна инфраструктура с оглед спиране на доставката на руски петрол. Цялото останало финансиране ще отиде за ускоряване и мащабиране на прехода към чиста енергия, каза фон дер Лайен.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 10 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 51 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 54 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове