събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5736 прочитания

  FT: Gazprom може да стане жертва на шистовата революция

  Руският газов гигант е в криза, твърди Financial Times
  28 септември 2012, 10:39 a+ a- a

  Има голяма вероятност контролираната от държавата руска газова компания Gazprom да стане жертва на шистовата революция в САЩ, отбелязва авторитетният британски вестник Financial Times (FT).

  Изданието прогнозира, че треската за шистовия газ ще има сериозни последици за руския държавен капитализъм и за властта на президента Владимир Путин.

  Кризата избухна внезапно, разказва FT. С бума в производството на шистов газ САЩ започнаха да задоволяват нуждите си от суровината. Страната дори изпревари Русия като най-големия производител на природен газ.

  По-важното обаче е, че природният газ на САЩ е евтин. Цените му на вътрешния пазар са четири пъти по-ниски от цените, предлагани от Gazprom на източноевропейците, подчертава изданието. Такива ценови различия не могат да съществуват дълго.

  Много страни се бяха подготвили да произвеждат втечнен газ за износ в САЩ. Сега тези огромни количества втечнен газ се отклоняват към Европа, където цените на спот пазарите паднаха на половината от предлаганите от руския газов гигант.

  В Германия Gazprom беше принудена да приеме сериозно намаление на цените, но продължава да настоява за високи цени в Източна Европа въпреки падането им на пазара.

  Вторият удар срещу Gazprom според FT е започнатото от Европейската комисия разследване срещу компанията за антиконкурентни практики в осем страни в Централна и Източна Европа. Като се има предвид, че ЕК спечели далеч по-неубедителните дела срещу Microsoft и Intel, победата над Gazprom изглежда почти сигурна.

  Като последица руската газова компания ще трябва да се откаже от ценовата си политика и вероятно да намали наполовина цените си в Европа, което ще нанесе сериозен удар върху приходите и печалбите й.

  Залезът на Gazprom изглежда неизбежен, посочва в заключение FT. Това би нанесло сериозен удар върху модела на държавен капитализъм на Путин, подчертава изданието.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.