сряда, 06 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  920 прочитания

  ЕК препоръча Украйна и Молдова да получат статут на кандидати за членство в ЕС

  Грузия може да получи европейска перспектива
  17 юни 2022, 15:08 a+ a- a

  "Днес Европейската комисия прие своите становища относно молбите за членство на Украйна, Молдова и Грузия, след като ги оцени според нашите строги стандарти". Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

  ЕК днес дава положително становище по молбите на Украйна и на Молдова за получаване на статут на кандидати за присъединяване към ЕС. Еврокомисията препоръчва Грузия да получи европейска перспектива, като допълнително бъде оценено как изпълнява изискванията за получаване на същия статут.

  "Препоръчваме да се даде на Украйна статут на кандидат с условието, че страната ще извърши редица важни реформи. Украйна ясно показа готовност да живее в съответствие с европейските ценности и стандарти. И пое, преди войната, по пътя си към ЕС", отбеляза Фон дер Лайен.

  "Украйна вече е приложила приблизително 70% от европейските правила, норми и стандарти. Остава да се свърши важна работа по отношение на върховенството на закона, олигарсите, борбата с корупцията и основните права. Процесът се основава на заслуги, така че напредъкът зависи изцяло от Украйна", допълни председателят на ЕК. 

  Що се отнася до Молдова, ЕК посочва, че страната има солидна основа за постигане на стабилност на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и зачитането и защитата на малцинствата; макроикономическите политики са били разумно стабилни и е постигнат напредък в укрепването на финансовия сектор и бизнес средата, но остава да бъдат предприети ключови икономически реформи.

  По отношение на Грузия тя коментира, че "сега тя трябва да се обедини политически, за да начертае ясен път към структурната реформа и към ЕС. Затова препоръчваме да бъде предоставена европейска перспектива на Грузия, но да се оцени как отговаря на редица условия, преди да й бъде предоставен статут на кандидат".

  "Това е исторически ден за народите на Украйна, Молдова и Грузия. Ние потвърждаваме, че те принадлежат към Европейския съюз. Следващите стъпки сега са в ръцете на нашите държави членки", подчерта Фон дер Лайен.

  Въз основа на становищата на ЕК държавите членки на ЕС сега ще трябва да вземат единодушно решение за следващите стъпки. Молбите за членство ще бъдат обсъдени на следващото заседание на Европейския съвет на 23 и 24 юни.
   
  Украйна представи молбата си за членство в ЕС на 28 февруари 2022, а а 3 март 2022 Грузия и Молдова представиха своите молби за членство в ЕС.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  МЗ: Възрастните най-активни при поставянето на втори бустери
  Над 4200 са общо всички поставени втори бустерни ваксини у нас
  преди 7 часа
  ЕК ще представи през лятото правила за въвеждане на напълно автономни коли в ЕС
  С новите мерки за безопасност се очаква до 2038 да бъдат спасени над 25 000 живота и да се избегнат поне 140 000 тежки наранявания
  преди 7 часа
  59% от компаниите у нас продължават с плановете за териториално разширяване
  50% от ИТ лидерите в България споделят, че планират да изместят повече бизнес функции към облака, показва проучване на Equinix
  преди 8 часа
  преди 8 часа
  ЕП призна газа и ядрената енергия за зелени
  Решението може да влезе в сила от 1 януари 2023
  преди 9 часа
  Exacta Solutions отваря нов офис в София
  Начело на офиса в София е Росица Великова