сряда, 29 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  821 прочитания

  Рязък спад на европейците, които се местят във Великобритания

  Нови данни показват огромен спад на гражданите на ЕС, които са се преместили в Обединеното кралство
  15 август 2022, 11:05 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Броят на гражданите на ЕС, които се местят в Обединеното кралство, е намалял, след като Brexit затвори вратите за нископлатени работници, според нов доклад, цитиран от The Guardian. Драматичният спад на миграцията от ЕС засегна тежко гостоприемството и услугите за поддръжка. Но Миграционната обсерватория (МО) към Оксфордския университет и ReWage, група от независими експерти, заявиха, че макар Брекзит да „изостри“ хроничния недостиг на работна ръка във Великобритания, това не е единствената причина.

  Данните показват, че само 43 000 граждани на ЕС са получили визи за работа, семейство, обучение или други цели през 2021 г., малка част от 230 000 до 430 000 граждани на ЕС, идващи в Обединеното кралство годишно през шестте години до март 2020 г., според оценки на Службата за национална статистика (ONS).

  От тези, които са мигрирали, за разлика от пътувалите по работа или за удоволствие, в Обединеното кралство през 2021 г., гражданите на ЕС представляват само 5% от броя на издадените визи. „Следователно наличните досега цифри са в съответствие с възможността за голям спад на имиграцията от ЕС“, се казва в доклада, озаглавен „Краят на свободното движение и нископлатената работна сила в Обединеното кралство“.

  Но документът предупреждава да не се обвинява Брекзит за големия брой свободни работни места в Обединеното кралство, като пандемията, ранното пенсиониране сред хората над 50 години, високите нива на заетост в Европа и международният недостиг на работна ръка също допринасят за това.

  „Въпреки че има известни доказателства, че краят на свободното движение е допринесъл за недостига в някои области на пазара на труда в Обединеното кралство, това в никакъв случай не е единственият двигател. Всъщност трудностите с набирането на персонал не са уникални за Обединеното кралство и няколко други държави са имали високи нива на свободни работни места след пандемията“, каза Крис Форд, професор в университета в Лийдс и съавтор на доклада за ReWage.

  Докладът констатира, че секторите на гостоприемството и нискоквалифицираните сектори са били най-тежко засегнати от края на свободното движение на граждани на ЕС в Обединеното кралство. Хотелиерството е загубило 98 000 работни места на граждани на ЕС през двете години до юни 2021 г., а услугите за поддръжка, включително почистване и поддръжка, са намалели с 64 000 работници от ЕС.

  В доклада се казва, че има „конкуриращи се обяснения“ за увеличаването на свободните работни места, като решението на хората на 50 години да напуснат работната сила по-рано е „най-важният фактор за намаляването на размера на работната сила в сравнение с това, което може да се очаква на базата на тенденциите преди пандемията“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ИКЕА отвори нов магазин във Велико Търново
  Това е 6-ият обект на шведския бранд в страната
  преди 12 часа
  Над 200 млн. долара финансиране са привлекли проптех компаниите у нас
  Над 1000 души са заетите в тези дружества у нас, сочи нов доклад
  преди 12 часа
  4 млн. лева ще получат български фирми за подобряване на киберсигурността си
  От началото на година до момента са регистрирани над 6100 киберинцидента в публичната сфера
  преди 15 часа
  БНБ повиши прогнозата си за ръста на българската икономика през 2023
  Лихвите по кредитите и депозитите ще достигнат най-високите си стойности в края на 2024 и в началото на 2025, прогнозират от централната банка
  преди 16 часа
  Стартира строителството на 6 км метро през “Слатина” до “Цариградско шосе”
  Още 75 хил. души ще могат да ползват най-бързия и екологичен транспорт
  преди 17 часа
  Китайската централна банка ще подкрепи вътрешното търсене
  За целта институцията ще използва „силна и целенасочена“ политика