четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1058 прочитания

    ЕС оскъпява двойно визите за руснаци, усложнява и процедурата за получаване

    Близо 1 млн. руснаци са взели визи за ЕС от началото на годината
    07 септември 2022, 10:04 a+ a- a

    Еврокомисар по вътрешните работи Илва Йохансон, сн: ЕК
     

    Европейската комисия предлага да бъде напълно спряно прилагането на споразумението на ЕС за визови облекчения с Русия. "Държава като Русия, която води агресивна война, не следва да се ползва с облекчен визов режим, докато продължава да провежда деструктивната си външна политика и военна агресия срещу Украйна, демонстрирайки по този начин пълно незачитане на основания на правила международен ред", посочват от ЕК. 

    "Преустановяването на визовите облекчения идва в отговор на повишените рискове и заплахи за интересите на Съюза в областта на сигурността и за националната сигурност на държавите членки в резултат на военната агресия на Русия срещу Украйна. Това означава, че руските граждани повече няма да се ползват с привилегирован достъп до ЕС и процесът на кандидатстване за виза за тях ще стане по-продължителен, по-скъпоструващ и по-труден", допълват от Комисията.

    Държавите членки ще имат голяма свобода на преценка при обработването на заявления за визи за краткосрочно пребиваване от руски граждани и ще могат да осигуряват по-голям контрол по отношение на руските граждани, пътуващи до ЕС.

    ЕС ще остане отворен за определени категории руски кандидати за виза, пътуващи за основни цели, сред които по-специално членове на семействата на граждани на ЕС, журналисти, дисиденти и представители на гражданското общество.

    Европейска комисия представи също предложение относно непризнаването на руски паспорти, издадени в окупираните райони на Украйна. Тези предложения са резултат от политическото споразумение, постигнато от министрите на външните работи на неформалната им среща на 31 август, относно общи и координирани бъдещи действия във връзка с издаването на визи за руски граждани.

    Заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас заяви: „Докато трае руската военна агресия срещу държава кандидат за членство в ЕС, руските граждани не могат да се ползват от по-лесно пътуване до Европа“

    Еврокомисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон изтъкна: „Русия продължава да нарушава международното право с незаконните си военни действия, като извършва жестокости срещу украинци и подкопава европейската и световната сигурност и стабилност. Тези действия нарушават основните принципи, въз основа на които е сключено споразумението за визови облекчения, и са в разрез с интересите на ЕС и неговите държави членки. Днешното предложение представлява силен и единен отговор на ЕС. Скоро ще представим и съответни допълнителни насоки, за да гарантираме засилен контрол върху заявленията за издаване на визи и преминаването на границите от руски граждани, без да отрязваме възможността за достъп за руските дисиденти и гражданско общество.“

    Предложението за спиране прилагането на споразумението за визови облекчения ще сложи край на всички улеснения за руските граждани, които кандидатстват за виза за краткосрочно пребиваване в Шенгенското пространство. Вместо това ще се прилагат общите правила на Визовия кодекс.

    На практика за руските кандидати това ще означава:

    - По-висок размер на визовата такса: Визовата такса ще се увеличи от 35 на 80 EUR за всички кандидати.

    - По-дълъг срок на обработване: Стандартният срок, в който консулствата трябва да вземат решение по заявленията за издаване на виза, ще се увеличи от 10 на 15 дни. Този срок може да бъде удължен до максимум 45 дни в отделни случаи, когато е необходимо допълнителна проверка на заявлението.

    - По-рестриктивни правила за многократните визи: Кандидатите повече няма да имат лесен достъп до визи, валидни за многократни влизания в Шенгенското пространство.

    - По-дълъг списък на придружаващите документи: Кандидатите ще трябва да представят пълния списък на удостоверителни документи, когато кандидатстват за виза. Те повече няма да могат да се ползват от опростения списък, съдържащ се в споразумението за визови облекчения.

    Държавите членки не следва да признават руските паспорти, издадени в окупирани райони на Украйна, за валидни документи за целите на издаването на визи и преминаването на външните граници на ЕС. С това законодателно предложение ще се гарантира обвързващ подход, приложим във всички държави членки, който ще замени доброволните действия, предприети от държавите членки след незаконното анексиране на Крим.

    Сега Съветът на ЕС трябва да разгледа и приеме предложението за спиране на прилагането на споразумението за визови облекчения. След като то бъде прието, спирането на прилагането ще влезе в сила на втория ден след публикуването му в Официален вестник на ЕС. Русия ще бъде уведомена за решението за спиране на прилагането не по-късно от 48 часа преди влизането му в сила.

    Европейският парламент и Съветът трябва да вземат решение относно предложението за непризнаване на руските документи за пътуване, издадени в окупирани чуждестранни региони. След като то бъде прието, спирането на прилагането ще влезе в сила на втория ден след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

    Скоро Комисията ще представи допълнителни насоки в подкрепа на консулствата на държавите членки, що се отнася до общи визови въпроси с Русия, включително с цел да се приложи спирането на действието на споразумението за визови облекчения. 

    Към 1 септември 2022 около 963 000 руснаци са притежавали валидни визи за Шенгенското пространство.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 3 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 4 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 20 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 20 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 21 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място