четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    996 прочитания

    ЕК предложи спиране на €7,5 млрд. за Унгария

    Докато страната не предприеме необходимите мерки за гарантиране на принципите на правовата държава
    19 септември 2022, 09:58 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Европейската комисия (ЕК) предложи на Съвета мерки за бюджетна защита съгласно регламента за поставяне на условия. Целта е да се гарантира защитата на бюджета на ЕС и финансовите интереси на ЕС срещу нарушения на принципите на правовата държава в Унгария, съобщи пресслужбата на ЕК.

    Препоръката на ЕК е да се спрат около €7,5 милиарда финансиране за Унгария поради опасения относно отстъпването на демокрацията и възможното лошо управление на парите на ЕС.

    Тази стъпка се основава на интензивен диалог между Комисията и унгарските власти през последните месеци, който доведе до това, че Унгария предложи набор от коригиращи мерки за справяне с опасенията, идентифицирани от Комисията при официалното стартиране на процеса на 27 април тази година.

    То следва писмото, изпратено от Комисията до Унгария, в което се очертават мерките, които възнамерява да предложи на Съвета, и коригиращите мерки, представени от Унгария в писмото от 22 август, допълнени с допълнителни пояснения в писмо от 13 септември.

    Комисията направи задълбочена оценка на унгарския отговор, като разгледа по-специално дали коригиращите мерки отговарят адекватно на първоначалните констатации на Комисията. За да се квалифицират мерките като адекватни, те ще трябва да сложат край на нарушенията на принципите на правовата държава и/или на рисковете, които създават за бюджета на ЕС и финансовите интереси на Съюза.

    Заключението на Комисията е, че предложените коригиращи мерки биха могли по принцип да решат разглежданите проблеми, ако са правилно описани в съответните закони и правила и се прилагат по съответния начин.

    В очакване на изпълнението на ключовите стъпки за изпълнение Комисията счита, че на този етап остава риск за бюджета. Това обяснява решението и предложените мерки, които също така вземат предвид коригиращите действия, представени от Унгария.

    На този етап Комисията предлага следните мерки:
    1. Спиране на 65% от поетите задължения по три оперативни програми по кохезионна политика;
    2. Забрана за поемане на правни задължения с тръстове от обществен интерес за програми, изпълнявани при пряко и непряко управление;
    3. Съветът разполага с един месец, за да реши дали да приеме такива мерки с квалифицирано мнозинство. Този период може да бъде удължен с максимум още два месеца при изключителни обстоятелства.

    Междувременно Комисията ще наблюдава ситуацията и ще информира Съвета за всеки съответен елемент, който може да окаже влияние върху настоящата ѝ оценка. Унгария се ангажира да информира Комисията за изпълнението на ключовите стъпки за изпълнение до 19 ноември.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 1 час
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки