петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1102 прочитания

    ЕК иска извънредни правомощия над бизнесите за справяне при криза с доставките

    Брюксел предлага да може да принуждава фирмите да работят за нуждите на съюза в извънредни ситуации
    19 септември 2022, 15:48 a+ a- a

    сн: ЕК

    Европейската комисия представи нов инструмент в подкрепа на единния пазар в извънредни ситуации (SMEI). Целта е да се гарантира наличността на стоки и услуги от основно значение в случай на бъдещи извънредни ситуации. След пандемията от COVID-19 се откроиха някои структурни недостатъци, възпрепятстващи способността на ЕС да реагира по ефективен и координиран начин на извънредни ситуации. Едностранните мерки доведоха до фрагментиране, което влоши кризата и засегна особено силно МСП.

    Изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестегер заяви: "Кризата с COVID-19 ясно показа няколко неща: трябва да гарантираме, че единният ни пазар ще функционира по всяко време, включително по време на криза. Трябва да го направим по-устойчив. Необходими са ни нови инструменти, които да ни позволяват да реагираме бързо и единно. Така при възникване на нова криза ще можем да гарантираме, че единният ни пазар ще остане отворен и че ще има налични стоки от жизненоважно значение за защитата на европейските граждани. Новият инструмент в подкрепа на единния пазар в извънредни ситуации позволява да постигнем това".

    Еврокомисарят повътрешния пазар Тиери Бретон заяви: "Трябва да бъдем по-добре подготвени да предвидим и реагираме на следващата криза. Вместо да разчитаме на импровизирани действия във всеки отделен случай, чрез инструмента в подкрепа на единния пазар в извънредни ситуации ще имаме структурен отговор, за да запазим свободното движение на стоки, хора и услуги в неблагоприятни времена. Инструментът в подкрепа на единния пазар в извънредни ситуации ще осигури по-добра координация с държавите членки, ще спомогне за предотвратяване и ограничаване на въздействието на евентуална криза върху нашата промишленост и икономика и ще предостави на Европа инструменти, с които нашите глобални партньори вече разполагат за разлика от нас".

    Рамката за планиране на действия при извънредни ситуации ще позволи на ЕК и на държавите членки да създадат координационна и комуникационна мрежа за повишаване на готовността. Впоследствие, ако бъде установена заплаха за единния пазар, Комисията може да задейства режима на бдителност. И накрая, в случай на криза с широкообхватно въздействие върху единния пазар Съветът може да задейства режима на извънредна ситуация. Ще бъде създадена консултативна група, съставена от Комисията и държавите членки, която да дава оценка за дадена ситуация и да препоръчва най-подходящите мерки за реагиране. Тя ще има основна роля през целия процес.

    В режим на бдителност държавите членки, в сътрудничество с ЕК, ще насочат усилията си основно към наблюдаване на веригите на доставки на определени стратегически важни стоки и услуги, както и към създаването на стратегически резерви в тези области. Когато режимът на извънредна ситуация бъде задействан, свободното движение в рамките на единния пазар ще бъде запазено посредством черен списък на забранените ограничения и, в по-общ план, чрез засилен и провеждан бързо контрол на едностранните ограничения.

    Комисията ще може освен това да препоръча на държавите членки да гарантират наличието на стоки от особено знабение при криза чрез промяна на предназначението на производствени линии или чрез ускоряване на издаването на разрешения.

    И накрая, тя ще може също така да препоръча на държавите членки да извършат целево разпределение на създадените в режима на бдителност стратегически резерви. Както в режим на бдителност, така и в режим на извънредна ситуация ще се прилагат и нови правила за улесняване на възлагането от страна на Комисията от името на държавите членки на обществени поръчки за стоки и услуги от особено значение.

    При извънредни обстоятелства и само след като бъде задействан режимът на извънредна ситуация, Комисията ще може да отправи към фирмите специални искания за информация, които могат да станат задължителни. Тя може също така да поиска от тях да приемат поръчки с приоритет за продукти от особено значение при криза, които предприятията трябва да изпълнят или да представят обяснение с излагане на сериозни основания за отказ.

    Освен това посредством ускореното пускане на пазара на определени продукти чрез по-бързо изпитване и акредитация, включително чрез оценяване на съответствието, ще бъде гарантирана наличността на тези продукти по време на извънредни ситуации.

    Предложенията ще бъдат обсъдени от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. След като бъдат приети от съзаконодателите, регламентите ще влязат в сила на двадесетия ден след деня на публикуването им в Официален вестник на Европейския съюз.

    Предложението на ЕК се очаква да срещне силен отпор от страна на бизнеса и някои страни от Европейския съюз, загрижени, че това е прекомерно действие от страна на Комисията, отбелязва Reuters.

    Според Reuters фирмите, които предоставят невярна или подвеждаща информация, рискуват глоби до 300 000 евро. Тези, които не спазват заповедта за приоритизиране на ключови продукти, могат да бъдат изправени пред ежедневни периодични наказателни плащания от 1,5% от средния дневен оборот.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 27 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 30 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България