понеделник, 25 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  658 прочитания

  МАЕ: ЕС трябва да намали потреблението си на газ

  Допълнителното намаляване на консумацията е необходимо, за да има Европа енергийна сигурност в случай на късно застудяване
  04 октомври 2022, 12:32 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Продължаващото ограничаване на потоците на природен газ от Русия към Европа тласна международните цени до нови болезнени върхове, наруши търговските потоци и доведе до остър недостиг на гориво в някои нововъзникващи и развиващи се икономики, като напрежението на пазара се очаква да продължи и през 2023 г., според последните данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ), публикувани в отчета на агенцията за пазара на газ за тримесечието. 

  В новия доклад МАЕ проведе анализ на устойчивостта на газовия пазар на ЕС в случай на пълно спиране на руските доставки от 1 ноември 2022 г. Анализът показва, че без намаляване на търсенето и ако руските доставки бъдат напълно прекъснати, газохранилищата в ЕС ще бъдат запълнени с по-малко от 20% през февруари. Това е в случай, че се приеме на високо ниво на доставка на LNG.

  Ако обаче нивото на доставка на LNG е ниско, тогава газовите хранилища ще са пълни едва на 5% в края на февруари. Падането на съхранението до тези нива би увеличило риска от прекъсване на доставките в случай на късно застудяване. 

  Намаляване на търсенето на газ в ЕС през зимния период от 9% спрямо средното ниво от последните 5 години би било необходимо, за да се поддържат нивата на съхранение на газ над 25% в случай на по-ниски потоци на LNG. Намаляване на търсенето от 13% от средното за 5 години би било необходимо през зимния период, за да се поддържат нивата на съхранение над 33% в случай на ниски потоци на LNG. 

  Следователно мерките за пестене на газ ще бъдат от решаващо значение за минимизиране на изтеглянията от хранилища и поддържане на запасите на подходящи нива до края на отоплителния сезон, пише МАЕ.

  Мерките за пестене на енергия в домакинствата включват намаляване на термостатите с 1°C и понижаване на температурите на бойлерите. Те биха помогнали за увеличаване нивата на съхранение на газ в Европа. Тези мерки трябва да бъдат координирани с минимизиране на изгарянето на газ в енергийния сектор на ЕС и намаляване на използването на газ в сградите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 септември 2023, 16:19
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  21 септември 2023, 15:37
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:30
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  21 септември 2023, 14:51
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  21 септември 2023, 13:54
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица