четвъртък, 01 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7287 прочитания

  17 трлн. евро ще струва на света разпадането на еврозоната

  Икономиката на България ще пострада сериозно при излизане на Гърция от валутния съюз, сочи немско проучване
  18 октомври 2012, 16:13 a+ a- a

  До 17 трилиона евро може да загуби световната икономика, ако страните от PIGS (Португалия, Италия, Гърция и Испания) напуснат еврозоната. Това сочи проучване на германската група за икономически изследвания Prognos по поръчка на фондация Bertelsmann, цитирано от Spiegel. То изследва възможните последици от евентуалното излизане на закъсалите южноевропейски страни от еврозоната.

  Експертите са изчислили не само колко пари биха изгубили кредиторите на затруднените страни, но и за първи път са анализирали последиците за икономическия растеж в 42-те най-важни развити и развиващи се икономики до 2020, които създават над 90% от световната икономика.

  И ако излизането на Гърция и Португалия от валутния съюз би имало сравнително слабо негативно влияние върху световната икономика, то напускането на Испания и Италия би довело до световна рецесия, която ще свие глобалния БВП с над 17 трилиона евро до 2020.

  Ако Гърция се върне към драхмата, то това ще струва на световната икономика 674 милиарда евро в периода 2013-2020. Атина би изгубила 164 милиарда. От Bertelsmann посочват, че при излизане на южната ни съседка от еврозоната икономиката на България ще е сред най-силно засегнатите.

  Ако Португалия последва Гърция, това би струвало на света 2.4 трилиона. При този сценарий САЩ ще загубят 365 млрд. евро, Китай - 275 млрд. евро, а Германия – 225 млрд. евро.

  В случай че Испания също напусне „евроклуба”, загубите за световната икономика ще достигнат 7.9 трилиона евро, от които по 1.2 трилиона за САЩ и Франция, и 805 милиарда за Германия.

  Ако и Италия се откаже от еврото, ще станем свидетели на глобална рецесия, която ще доведе до загуби от 17.2 трилиона евро в световен мащаб. Най-силно ще пострадат Франция (-2.9 трилиона), САЩ (-2.8 трилиона), Китай (-1.9 трилиона) и Германия (-1.7 трилиона).

  „В сегашната ситуация не трябва да допускаме кризата в Европа да се превърне в опустошителен горски пожар”, посочват от Bertelsmann.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 45 минути
  221 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 287 256
  преди 17 часа
  AmonRa Energy набра над 3 млн. лв. от борсата
  Това е 3-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 17 часа
  Бизнесът инвестира повече от държавата в научни изследвания
  Държавното финансиране е едва около 0,25% от БВП
  преди 17 часа
  преди 19 часа
  Български екип напът да набере 2,9 млн. за смесена реалност
  QuarkXR с одобрение от румънската инвестиционна платформа SeedBlink
  преди 21 часа
  Строителството на метрото през "Слатина" ще започне в началото на 2023
  Със завършване и на 6-те километра през „Слатина“ метрото ще има дял от 50% от градския транспорт в столицата, подчерта Фандъкова