вторник, 09 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5944 прочитания

  Ще станат ли САЩ „новият Близък Изток”?

  Америка може да изпревари Саудитска Арабия по добив на нефт, прогнозират експерти
  24 октомври 2012, 16:05 a+ a- a

  Производството на петрол в САЩ расте толкова бързо, че страната скоро може да изпревари Саудитска Арабия като водещ производител на суровината, отбелязва Associated Press (АP), като цитира прогнози на американски експерти.

  Зад бума в производството стоят високите цени на петрола и новите методи за добив, които позволяват на енергийните компании да извличат петрол от шисти.

  Американското министерство на енергетиката прогнозира, че производството на петрол и други течни въглеводороди в страната ще достигне средно 11.4 млн. барела дневно следващата година. Това ще бъде рекорд за САЩ и ще приближи максимално страната до добива на Саудитска Арабия от 11.6 млн. барела.

  Наскоро Citibank прогнозира, че добивът на нефт в САЩ ще достигне 13-15 млн. барела на ден до 2020. Това ще превърне Северна Америка в „новия Близък Изток”.

  Дори и тези прогнози да се сбъднат, САЩ ще продължат да внасят голямо количество петрол, за да покрият нуждите си. Американците използват 18.7 млн. барела дневно.

  Най-силен тласък на бурното производство на петрол в САЩ дадоха новите технологии за извличане на нефт от шисти, отбелязва AP. Очаква се добивът на петрол от скалите да нарасне от 1.6 милиона барела на ден тази година до 4.2 милиона до 2020, прогнозира консултантска компания. Това означава, че до 8 години шистите ще задоволяват в по-голяма степен нуждите от петрол на света, отколкото в момента успяват основни доставчици на петрол като Иран и Канада.

  Все пак дали САЩ ще станат водещ производител на петрол в света ще зависи както от цената на петрола на световните пазари, така и от добива в Саудитска Арабия в бъдеще, коментират експертите.

  Производството на „черно злато” в Саудитска Арабия ще се запази на сегашното си равнище до 2017, прогнозира Международната агенция за енергия. Саудитският петрол обаче е евтин за добив, докато методите за добив в САЩ са много скъпи.

  Ако цената на петрола падне под 75 долара за барел, производителите в САЩ почти сигурно ще ограничат добива, посочват анализатори.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Присъединяването към Шенген и ОИСР сред основните приоритети на МВнР
  Основна задача е и организацията на изборите в чужбина, посочи служебният външен министър Николай Милков
  преди 9 часа
  Българската Dronamics започва карго полети в ЕС тази година
  Безпилотните самолети ще стартират в Малта и Италия, а догодина и у нас
  преди 10 часа
  Още 2 български университета влизат в европейски консорциуми
  Така университетите в България пълноправни партньори в европейски консорциуми стават общо 7
  преди 11 часа
  Lidl разширява складовата си база в Равно поле
  Изградени са 45 нови рампи, базата вече може да обслужва по 225 камиона дневно
  преди 11 часа
  Утре трябва да обяват кога приключва строителството на газовата връзка с Гърция
  От изпълнителите на проекта е поискано да бъдат изключително бързи, но без да нарушават качеството, съобщи служебният регионален министър