вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1355 прочитания

    Франция изготви стратегия за режим на тока през зимата

    Изготвен е план в случай че се стигне до недостиг на електроенергия заради намалената ядрена мощност на страната
    02 декември 2022, 13:47 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Повече от половината (60%) от хората във Франция може да бъдат засегнати от режим на тока тази зима, предупреди правителството, като е възможно отмяна на влакове и затваряне на училища, предаде Connexion. Префектите на отделните департаменти бяха помолени да предупредят своите отдели за всякакви предстоящи съкращения, които, ако се случат, вероятно ще са през януари, се казва в правителствено изявление. Приоритетни клиенти и обекти, като болници, няма да бъдат засегнати.

    Правителството каза, че режимът може да засегне цяла континентална Франция. Корсика няма да бъде засегната, тъй като нейното захранване е свързано с Италия и има собствено захранване за производство на електроенергия.

    Възможните планове за прекъсване предвиждат:
    • ограничаване на прекъсванията на тока до два часа;
    • мащабни прекъсвания в цялата страна;
    • няма да има домакинство, което да бъде засегнато два пъти подред;
    • трябва да има поне 1 ден предизвестие;
    • не бива да засяга цял департамент едновременно;
    • поддържане на спиранията в рамките на часовете от 08:00 до 13:00 и от 18:00 до 20:00.

    Графикът за възможни прекъсвания на електрозахранването е определен, за да се избегне отварянето на училища без осветление, отопление или противопожарни аларми. И все пак някои училища планират да инсталират генератори и да ги тестват през декември. Прекъсванията ще изглеждат като „леопардов принт“, а не като пълно затъмнение, каза правителството. Някои влакове и линии на метрото може да бъдат отменени или спрени, ако се планира прекъсване на тока, за да се предотврати блокиране на пътниците по време на пътуване.

    Около 40% от населението няма да бъде засегнато, тъй като се счита за приоритетно. Това включва болници, жандармерия или полицейски участъци или хора, които разчитат на електричество за медицинско оборудване. Agences régionales de santé също така ще информират електрическите мрежи на местните жители, чието здраве зависи от машини като кислородни бутилки, така че да могат да получат предварително предупреждение 3 дни преди потенциалното прекъсване на тока и, ако е необходимо, да бъдат отведени до здравно заведение, така че да могат да продължат лечението си както обикновено.

    Червен сигнал EcoWatt ще бъде издаван 3 дни предварително, което ще позволи на департаментите да знаят дали ще бъдат засегнати възможно най-рано. Конкретно известие за прекъсване на електрозахранването на отделни адреси ще може да се търси на уебсайтовете на мениджърите на електрическата мрежа Enedis и RTE до 17:00 часа предната вечер. Префектите също ще бъдат помолени да предложат стратегии за спиране на тока, които ще позволят използването на електроенергия да се намали с 38% в засегнатите райони.

    Недостигът на електроенергия, ако се случи, е резултат от липсата на повече от половината от ядрената мрежа в страната. Някои са подложени на планирана поддръжка, но други са затворени за по-дълго от очакваното поради проблеми с корозията. Прекъсвания на електрозахранването ще има само ако снабдяването с електричество се превърне в проблем, с намаляване на доставките и увеличаване на потреблението.

    В изявлението на правителството се казва: „Ще правим съкращения, особено през януари, само ако имаме проблем с производството или връзката и ако потреблението не спадне [в даден момент].“

    Правителствените комисии работят върху планове за около 6 до 10 прекъсвания, засягащи 6 млн. души едновременно. Те също така изготвят планове за сценарий за спиране на тока „за всеки случай“, но не се очаква той да бъде използван.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 8 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 9 часа
    преди 9 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 12 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 12 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд