четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3099 прочитания

    Френски компании с интерес да изнесат производства от Азия в България

    Можем да очакваме нови френски инвестиции в България – Еманюел Булестро, ръководител на Икономическата служба при посолството на Франция в София, пред Economy.bg
    12 януари 2023, 10:26 a+ a- a

    Френски компании имат интерес да се релокират от Азия към Европа и по-конкретно в България. Това потвърди за Economy.bg Еманюел Булестро, ръководител на Икономическата служба при посолството на Франция в София. По думите ѝ те са както от сектора на производството, така и от услугите. Според нея този интерес ще доведе до реални инвестиции у нас.
    През 2021 стокообменът между България и Франция отбелязва ръст от над 17% спрямо 2020 и е в размер на 2,2 млрд. евро. Преките инвестиции от Франция възлизат на 1,028 млрд. евро, а френските фирми, които развиват бизнес в България са над 200, стана ясно в края на миналата година по време на „закуската с инвеститори“, която се организира от Министерство на икономиката и индустрията. Френски компании са разкрили над 15 000 работни места в България.
    Най-голям е делът на френските инвестиции в промишлеността – 58%, следвани от финансите – 28%, търговията – 11%, селското стопанство, съобщенията, строителството, банковия сектор (7,5%) и др. Сред водещите френски инвеститори у нас са: Société Générale, BNP Paribas, M.Bricolage, Danone, Schneider, Groupama, Veolia, Malteries “Soufflet”, Décathlon, Montupet, Total, Latecoere, Atos.

    Може ли да очакваме нови френски инвестиции тази година и от кои сектори, има ли реален интерес от френски компании да преместят производство към България, има ли български инвестиции във Франция, кои са предизвикателствата пред френския бизнес у нас, как се отразява политическата нестабилност на инвеститорския интерес, как се развиват българо-френските икономически отношения, как Наградите за иновации на Френско-българската търговско-индустриална камара (ФБТИК) се отразяват на иновационната среда у нас – тези и други въпроси коментирахме с Еманюел Булестро, ръководител на Икономическата служба при посолството на Франция в София.

    Еманюел Булестро ще е част от журито, което ще определи носителите на Наградите за иновации на ФБТИК. Тази година ще бъдат връчени награди в 3 основни категории: Иновативен проект, Стартъп, Корпоративна и социална отговорност.
    Членовете на журито допълнително ще номинират компании и проекти за „Специална награда на журито“ в следните направления: Проект и Предприемач. Кандидатури за трите основни категории ще се приемат по електронен път до 28 февруари на английски език.

    Г-жо Булестро, как оценявате развитието на икономическите отношения между Франция и България?
    Тук съм само от 4 месеца. И като първо впечатление това, което виждам, когато погледна последните 10 години, е, че има стабилно развитие на икономическите отношения. Разбира се, през 2020 целият свят трябваше да спре. Но е много добър знак, че наблюдаваме постоянен растеж. И това се доказва и от цифрите.
    Ако погледнете двустранната търговия, преди около 10 години – през 2013, тя беше 1,7 милиарда евро, а миналата година беше 2,2 милиарда евро. Така че има ръст.
    Когато погледнете инвестициите от Франция, те също растат. Не е нужно да ви казвам размера им през 2013, но в момента френските инвестиции в България са около 1,1 милиарда евро. На трето място, важно е да се отбележи, че те са доста разнообразни. Не концентрираме цялата си търговия или инвестиции в един или два сектора. Има разнообразие, което също е добре.

    Кои са основните сектори, в които инвестират френските компании у нас?
    Както казах, разнообразни са. Енергетиката е един от тях. Имаме компании, работещи в областта на зелената енергия – слънчева, вятърна или хидро. Например Akuo Energy, който има 2 или 3 ВЕЦ-а в България. Френският енергиен гигант Total също присъства тук. В ядрената енергетика Framatome току-що подписа споразумение за доставка на ядрено гориво. Така че енергетиката е много важна.
    По отношение на индустрията тук са Schneider Electric, Latecoere и други компании, произвеждащи автомобилни части.
    По отношение на услугите също имаме доста компании. Френската La Poste присъства с дъщерно дружество тук, както и хотелската група Accor. Има фирми и от селското стопанство. ИТ секторът в България е много привлекателен за френските компании, като една от най-големите е Atos. Но не са единствените. Има доста – от средни до огромни компании.

    Какво прави България атрактивна за френските компании?
    Много неща. Първо, това, че страната е в Европа, е много важно. Второ, макар че беше валидно преди години – капиталовите разходи и разходите за труд бяха много привлекателни. Плоският данък също. Те определено са стимул за компаниите. Но не са единствените фактори. Работната сила беше и все още е квалифицирана и надеждна.
    Страната също е много добър хъб. През България минават редица коридори – от изток на запад, от юг на север и от север на юг, макар че последните още не са на много добро ниво, но това може да се промени. Ще трябва да се изгради инфраструктура за коридора юг-запад.

    Какъв е потенциалът на страната ни като ниършоринг дестинация? Има ли интерес от френски компании, които искат да се релокират от Азия към Европа и по-конкретно в България?
    Виждам известен интерес, но не мога да коментирам имена на компании. Те са от сектора на производството. Дори по отношение на услугите виждаме, че клиентите не искат компаниите да поддържат офиси в Далечния изток, без да назоваваме която и да е държава. Така че някои компании обмислят релокиране на услугите си в България.

    Кога очаквате тези компании да се преместят и да открият офиси или заводи в България? На какъв етап са плановете им за релокация?
    Работя като икономически съветник от дълго време, така че никога не бих се ангажирала с конкретна дата. Но предвид средата мисля, че тези компании са готови да започнат работа възможно най-бързо. Това винаги е сложен въпрос, свързан с регулации и др. Той е и инвестиционен въпрос. Трябва да убедите своите банки и акционерите си.

    Можем ли да очакваме нови френски инвестиции тази година?
    За тази година не знам. Но да, мисля, че можем да очакваме нови френски инвестиции в България.

    Кои са най-големите предизвикателства пред френския бизнес в България?
    Едно от предизвикателствата е, че работната сила не достига, защото има доста чуждестранни и не само инвестиции. Компании ни споделят, че не могат да намерят работници. Има недостиг. Мисля, че това е едно от най-големите предизвикателства, пред които фирмите са изправени. Други фактори в България и навсякъде всъщност са инфлацията, повишаващите се разходи за труд, нестабилността. Но мисля, че работната сила е основното предизвикателство.

    Как се отразява политическата нестабилност върху инвестиционните планове на френските компании?
    Това не важи само за България. Какво ви трябва, ако искате да инвестирате? Имате нужда от стабилност. Франция е страна, която привлича много чуждестранни инвестиции на база инфраструктура, регулаторна рамка, политическа стабилност, образование, сигурност и квалифицирана работна сила. Всяка страна трябва да съчетае тези фактори, за да привлича инвестиции.

    Има ли български инвестиции във Франция? Или български компании, активни на френския пазар?
    Имаме няколко, но бихме искали да има повече. Не само защото това е добре за френската икономика. Но и защото, за да развиете двустранни отношения, се нуждаете от партньорства.

    За поредна година Френско-българската търговско-индустриална камара връчва Награди за иновации. Как тази инициатива допринася за иновационната среда в страната?
    Имаме много активна двустранна търговска камара. Това също е добър знак за развитието на нашите отношения. И тъй като те са добри, когато правят нещо, то оказва влияние. Така че убедена съм, че това събитие ще допринесе за повече иновации и иновативни компании в България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 7 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк