четвъртък, 27 януари 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5522 прочитания

  МВФ: Цената на петрола може да скочи с до 1400% до 20 години

  Икономисти от МВФ предупреждават за икономическите последици при недостатъчен добив на нефт
  02 ноември 2012, 11:02 a+ a- a

  Отслабващото предлагане на петрол може да има тежки последици за световната икономика, предупреждават икономисти на МВФ. В своя доклад „Петрол и световна икономика: Възможни сцеанарии за развитие” Михаел Кумхоф и Дирк Мюир изселдват как ще се отрази на света продължително свиване на добива на нефт.

  Според „най-оптимистичния” сценарий цените на петрола може да скочат „само” с 300% за 20 години заради рязкото свиване на предлагането, съобщава руската агенция „Интерфакс”, позовавайки се на изследването.

  Съществува обаче и апокалиптичен сценарий: предлагането рязко и бързо се свива, а цените нарастват с 400%, а за следващите 20 години – с 1400%. Това ще преобърне световната икономика с главата надолу и ще вкара САЩ и Европа в дълбока криза, предупреждават икономистите.

  При този сценарий страните износители ще се позлатят, но техните икономики ще развият т.нар. „холандска болест”, при която заради вливането на чуждестранен капитал в страната местната валута поскъпва спрямо чуждестранните, с което забавя износа на неенергийните продукти. Това може да убие националното производство.

  Изход от задънената улица на практика няма. Цените ще растат при всички положения, въпросът е колко бързо, подчертават експертите.

  Те посочват, че проблемът е в баланса между търсенето и предлагането. Между 1981 и 2005 добивът на нефт растеше с около 1.8% годишно. След 2005 обаче производството започна да спада. Търсенето обаче продължи да расте, особенно в развиващи се страни като Китай и Индия. Това очаквано повиши цените.

  Затова от МВФ решават да анализират какво очаква световната икономика и петролния пазар, при условие, че добивът расте само с 0.8% годишно (както това се случва от 2005).

  Такъв темп на растеж на добива ще парализира световната икономика. Не успявайки да излезе от сегашната рецесия, тя най-вероятно ще попадне в нова: свръхвисоките цени ще забавят нейния растеж и фактически ще разрушат днешната икономическа база на развитите държави, предупреждават експертите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Над 160 електронни услуги са достъпни в обновения портал на НАП
  Приходната агенцията е лидер сред е-администрациите
  преди 14 часа
  PwC: Здравните и кибер рисковете са сред основните притеснения на бизнес лидерите по света
  3/4 от изпълнителните директори очакват по-стабилна глобална икономика през 2022, показва глобално проучване на консултанската компания
  преди 15 часа
  Онлайн продажбите и интернет потреблението у нас отчитат стабилен ръст през 2021 г.
  Секторът има потенциал за нов растеж, тъй като все още едва 52% от фирмите в България имат уебсайт, а 11,8% продават онлайн
  преди 15 часа
  Нови противоепидемични мерки в София
  Те влизат в сила от 27 януари
  преди 16 часа