четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6895 прочитания

    МВФ: Цената на петрола може да скочи с до 1400% до 20 години

    Икономисти от МВФ предупреждават за икономическите последици при недостатъчен добив на нефт
    02 ноември 2012, 11:02 a+ a- a

    Отслабващото предлагане на петрол може да има тежки последици за световната икономика, предупреждават икономисти на МВФ. В своя доклад „Петрол и световна икономика: Възможни сцеанарии за развитие” Михаел Кумхоф и Дирк Мюир изселдват как ще се отрази на света продължително свиване на добива на нефт.

    Според „най-оптимистичния” сценарий цените на петрола може да скочат „само” с 300% за 20 години заради рязкото свиване на предлагането, съобщава руската агенция „Интерфакс”, позовавайки се на изследването.

    Съществува обаче и апокалиптичен сценарий: предлагането рязко и бързо се свива, а цените нарастват с 400%, а за следващите 20 години – с 1400%. Това ще преобърне световната икономика с главата надолу и ще вкара САЩ и Европа в дълбока криза, предупреждават икономистите.

    При този сценарий страните износители ще се позлатят, но техните икономики ще развият т.нар. „холандска болест”, при която заради вливането на чуждестранен капитал в страната местната валута поскъпва спрямо чуждестранните, с което забавя износа на неенергийните продукти. Това може да убие националното производство.

    Изход от задънената улица на практика няма. Цените ще растат при всички положения, въпросът е колко бързо, подчертават експертите.

    Те посочват, че проблемът е в баланса между търсенето и предлагането. Между 1981 и 2005 добивът на нефт растеше с около 1.8% годишно. След 2005 обаче производството започна да спада. Търсенето обаче продължи да расте, особенно в развиващи се страни като Китай и Индия. Това очаквано повиши цените.

    Затова от МВФ решават да анализират какво очаква световната икономика и петролния пазар, при условие, че добивът расте само с 0.8% годишно (както това се случва от 2005).

    Такъв темп на растеж на добива ще парализира световната икономика. Не успявайки да излезе от сегашната рецесия, тя най-вероятно ще попадне в нова: свръхвисоките цени ще забавят нейния растеж и фактически ще разрушат днешната икономическа база на развитите държави, предупреждават експертите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 2 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 3 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 19 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 19 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 20 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място