събота, 03 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  589 прочитания

  САЩ ще отменят извънредната ситуация в здравеопазването през май

  Целта е болници, здравни служители и доставчици на здравни услуги да могат да се подготвят за прехода
  31 януари 2023, 09:34 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Администрацията на американския президент Байдън планира да остави извънредна ситуация за общественото здраве, свързана с коронавируса, да изтече през май, съобщи Белият дом, знак, че федералните служители смятат, че пандемията е преминала в нова, по-малко тежка фаза, отбелязва The New York Times.

  Този ход носи както символична тежест, така и реални последици. Милиони американци са получили безплатни тестове за Covid, лечение и ваксини по време на пандемията и не всичко ще продължи да бъде безплатно, след като извънредната ситуация приключи. Белият дом иска да запази извънредната ситуация още няколко месеца, така че болниците, доставчиците на здравни услуги и здравните служители да могат да се подготвят за множество промени, когато тя приключи, казаха служители.

  Средно повече от 500 души в САЩ все още умират от Covid-19 всеки ден, около два пъти повече от броя на смъртните случаи на ден по време на лош грипен сезон. Но на тригодишната граница коронавирусът вече не променя ежедневието до степента, в която го правеше преди, отчасти защото голяма част от населението има поне известна защита срещу вируса от ваксинации и предишни инфекции.

  Белият дом заяви, че нацията се нуждае от организиран преход от извънредната ситуация в областта на общественото здраве. Администрацията заяви, че също възнамерява да остави друга декларация за национално извънредно положение да изтече на същия ден, 11 май.

  „Внезапното прекратяване на декларациите за извънредно положение би създало широкообхватен хаос и несигурност в цялата система на здравеопазване – за щатите, за болниците и лекарските кабинети и, най-важното, за десетки милиони американци“, съобщи Белият дом в декларация.

  Белият дом твърди, че пандемията вече е под по-добър контрол само поради федералните политики за Covid, налагащи безплатни тестове, лечения и ваксини. Covid е третата водеща причина за смърт от 2020 г. до средата на 2022 г.; сега вече не е сред първите 5 , казаха федерални служители.

  Извънредното положение за общественото здраве беше обявено за първи път от администрацията на Тръмп през януари 2020 г. и оттогава се подновява на всеки 90 дни. Администрацията на Байдън обеща да предупреди щатите 60 дни преди да го прекрати. За последно озвънредното положение беше подновено в началото на януари и много държавни здравни служители очакваха, че ще бъде оставено да изтече в средата на април.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  преди 16 часа
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  преди 16 часа
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  преди 17 часа
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  преди 22 часа
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила