неделя, 26 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  416 прочитания

  СЗО: Пандемията остава извънредна ситуация за общественото здраве

  Организацията обаче даде сигнал, че това може да се промени в следващите месеци
  31 януари 2023, 14:42 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Световната здравна организация (СЗО) обяви, че пандемията от Covid-19 остава извънредна ситуация за общественото здраве, но категорично сигнализира, че вярва, че може да успее да отмени това определение през следващите месеци.

  Решението за продължаване на статута на пандемията като извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение или PHEIC беше взето по съвет на комисия от външни експерти, които се събраха в петък (27 януари), за да обсъдят проблема. Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус прие тяхната препоръка.

  Така нареченият извънреден комитет за Covid-19 обаче заключи, че пандемията може да е в повратна точка. И препоръча на СЗО да предприеме действия, които биха поставили основата за безопасна отмяна на PHEIC. Комисията трябва да се събере отново след три месеца.

  Въпреки че няма всеобщо съгласие, че Covid все още отговаря на критериите за PHEIC, решението за удължаване не е изненада, уточнява STAT. Ясно е, че Covid-19 е тук, за да остане и че макар ваксинацията да намалява риска от тежко заболяване и смърт, болестта все още оказва значително влияние върху хората и здравните системи, обясниха от комисията. Освен това е ясно, че умората от пандемията и общественото схващане, че Covid вече не представлява същото ниво на риск, са подкопали усилията за ограничаване на разпространението на болестта.

  За да се подготви за евентуалното прекратяване на PHEIC, комитетът за извънредни ситуации препоръча на СЗО да разработи други начини за поддържане на вниманието върху Covid, включително ускоряване на интегрирането на наблюдението на Covid в дългогодишната програма, която следи предаването на грип и еволюцията на вируси по света.

  Комисията също така поиска от персонала на СЗО, който служи като секретариат на комитета, да направи оценка на регулаторните последици, които прекратяването на PHEIC може да има върху разработването и разрешаването на ваксини срещу Covid, диагностика и терапия.

  По време на заседанието в петък на комитета за извънредни ситуации беше съобщено, че 13,1 милиарда дози ваксини срещу Covid са били приложени в световен мащаб, като 89% от здравните работници и 81% от възрастните на възраст 60 и повече години са завършили първична серия.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  24 март 2023, 16:49
  Πpи зaмянaтa нa лeвa c eвpo заплатата ми, ако е 1500 лв., ще стане ли автоматично 1500 евро?
  От Българска народна банка обясняват след като се въведе еврото, как ще се превалутират заплатите
  24 март 2023, 16:23
  Представиха сайта за за наблюдение на цените на основни хранителни продукти
  Към момента са включени около 30 основни хранителни продукта
  24 март 2023, 13:11
  НСИ отчете спад на цените на жилищата в София
  Понижението е за последното тримесечие на 2022
  24 март 2023, 12:14
  2200 турски компании са създали над 4500 работни места у нас
  2 големи турски компании са инвестирали в Индустриален логистичен парк Бургас, а турски ИТ компании си сътрудничат с фирми в града
  24 март 2023, 11:05
  За първи път: Европа на едно ниво със САЩ по инвестиции в стартъпи в ранен етап на развитие
  Нова платформа за таланти в „дълбоките технологии“ ще насърчи новаторите да изберат да развиват бизнес в Европа, обяви Мария Габриел в САЩ