четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1221 прочитания

    Азия ще потребява половината електричество в света до 2025 г.

    Ядрената енергия и ВЕИ ще представляват голяма част от растежа на глобалните доставки на електроенергия през следващите 3 години, прогнозира МАЕ
    09 февруари 2023, 10:13 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Азия ще използва половината от световното електричество до 2025 г. Това ще се случи за първи път, въпреки че Африка продължава да консумира много по-малко от своя дял от световното население, според нова прогноза, публикувана в сряда от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

    Голяма част от потреблението на електроенергия в Азия ще бъде в Китай, нация от 1,4 милиарда души, чийто дял от световното потребление ще нарасне от една четвърт през 2015 г. до една трета до средата на това десетилетие, съобщи базираната в Париж организация.

    „Китай ще консумира повече електроенергия, отколкото Европейският съюз, САЩ и Индия взети заедно“, каза Кейсуке Садамори, директор на енергийните пазари и сигурност на МАЕ, цитиран от AP.

    За разлика от това, Африка, дом на почти една пета от близо 8 милиарда жители на света, ще представлява само 3% от световното потребление на електроенергия през 2025 г. „Това и бързо нарастващото население означават, че все още има огромна нужда от повишена електрификация в Африка“, каза Садамори.

    Годишният доклад на МАЕ прогнозира, че ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници като вятърна и слънчева енергия ще представляват голяма част от растежа на глобалните доставки на електроенергия през следващите 3 години. Това ще предотврати значително увеличение на емисиите на парникови газове от енергийния сектор.

    Учените казват, че е необходимо рязко намаляване на всички източници на емисии възможно най-скоро, за да се предотврати повишаването на средните глобални температури с 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Тази цел, заложена в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., изглежда все по-съмнителна, тъй като температурите вече са се повишили с повече от 1,1 C от референтния период.

    Надежда за постигане на целта е масовото преминаване от изкопаеми горива като въглища, газ и петрол към нисковъглеродни източници на енергия. Но докато някои региони намаляват използването на въглища и газ за производство на електроенергия, в други потреблението се увеличава, каза МАЕ.

    Докладът от 134 страници също предупреждава, че търсенето и предлагането на електроенергия стават все по-зависими от времето. МАЕ призова политиците да се справят с този проблем.

    „В допълнение към сушата в Европа имаше горещи вълни в Индия (миналата година)“, каза Садамори. „По същия начин централен и източен Китай бяха засегнати от горещи вълни и суша. Съединените щати също бяха свидетели на тежки зимни бури през декември и всички тези събития поставиха огромно напрежение върху енергийните системи на тези региони... Тъй като преходът към чиста енергия набира скорост, влиянието на метеорологичните явления върху търсенето на електроенергия ще се засили поради повишената електрификация на отоплението, докато делът на зависещите от времето възобновяеми енергийни източници ще продължи да расте в производствения микс... В такъв свят увеличаването на гъвкавостта на енергийните системи, като същевременно се гарантира сигурността на доставките и устойчивостта на мрежите, ще бъде от решаващо значение.“, е записано в доклада на агенцията

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 5 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 6 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 22 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 22 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 23 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място