сряда, 22 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  908 прочитания

  Австралия отказа разрешително за нова въглищна мина

  За първи път министър на околната среда се възползва от правомощия си и като причина изтъкна риск от „необратими щети“
  09 февруари 2023, 11:11 a+ a- a

  Снимка: iStock

  В сряда (8 февруари) австралийското правителство отхвърли предложението за нова открита въглищна мина близо до Големия бариерен риф, позовавайки се на екологичните закони и риска от „необратими щети“, предаде CNN.

  Проектът за добив, предложен от противоречивия австралийски бизнесмен Клайв Палмър, би бил разположен на по-малко от 10 километра от рифа на крайбрежието на Куинсланд, на около 700 километра северозападно от Бризбейн.

  Таня Плиберсек, министърът на околната среда и водите, посочи миналата година, че възнамерява да отхвърли мината и формализира решението си в сряда. Тя каза, че за първи път федерален министър на околната среда е използвал правомощията си съгласно законите за околната среда, за да отхвърли мина. Като отхвърли проекта, Плиберсек цитира значителни потенциални опасности за околната среда за рифа, който вече е силно застрашен от изменението на климата.

  „Рискът от замърсяване и необратими щети на рифа е много реален. Проектът би имал неприемливо въздействие върху сладководните води в района и потенциално върху крехките ливади с морска трева“, каза Плиберсек във видео, публикувано в социалните медии.

  Тя каза, че по време на периода на обществените консултации нейният отдел е получил 9000 обществени коментара за мината само за 10 работни дни. Правителството беше подложено на натиск от ЮНЕСКО да защити по-добре рифа и през 2022 г. обеща 1млрд. австралийски долара ($700 млн.) за усилия за защита на крехката екосистема, включително мерки за адаптиране към климата и програми за качество на водата.

  Миналата година Големият бариерен риф, който се простира на повече от 2300 километра, преживя шестото си масово избелване поради затопляне на водите, причинено от изменението на климата.

  Правителството, избрано през 2022 г., дойде на власт, обещавайки по-решителни действия по отношение на климата в страна, която все още е силно обвързана с изкопаемите горива. Правителството отхвърли призивите на Зелената партия на страната да откаже всички нови проекти за изкопаеми горива.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Радев: Финансите на държавата са стабилни
  Спекулации са твърденията за предстояща промяна на курса на лева спрямо еврото и нови заеми от Международния валутен фонд, коментира президентът
  преди 11 часа
  БНБ и банките у нас преминаха към нова европейска платежна система
  Обновената система ще допринесе за хармонизацията и подобряването на ефективността на финансовите пазари в Европа
  преди 13 часа
  Рекордни нива на икономическия риск отчитат финансовите директори в ЦИЕ
  Намаленото вътрешно търсене, геополитическият риск и недостигът на квалифицирани специалисти ще бъдат основните източници на безпокойство за бизнеса в региона през 2023, сочи доклад на "Делойт"
  преди 17 часа
  Глобалната температура ще се повиши с 1,5 градуса по Целзий за десетилетие
  Индустриалните нации трябва да вземат драстични мерки, показва нов доклад
  преди 17 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 76.5% за година
  Най-големите вложения в страната за януари 2023 са от Люксембург, Нидерландия и Белгия