четвъртък, 30 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  553 прочитания

  24-часова стачка на служителите на метрото в Лондон

  Тя е първата подобна от 8 години насам
  15 март 2023, 11:18 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Пътуващите в Лондон са изправени пред ден на транспортен хаос след като в сряда (15 март) започна 24-часова стачка на водачите на метрото и персонала на гарите. Transport for London (TfL) призова пътниците да проверят маршрута си, преди да пътуват, като почти цялата мрежа на метрото е затворена и други услуги вероятно ще бъдат много по-натоварени и подложени на смущения и закъснения, съобщи The Guardian.

  Очаква се пътищата да бъдат изключително натоварени в някои части на града, забавяйки автобусите, а TfL предупреди за възможно прекъсване на части от линията Elizabeth Line и London Overground, където гарите са споделени със спирките на метрото.

  Седмата стачка за затваряне на метрото за малко повече от година идва в деня на бюджета, тъй като синдикатите протестират срещу водените от правителството политики, които биха могли да засегнат пенсиите на служителите и да доведат до съкращения на работни места.

  Членовете на синдикатите Aslef и RMT ще стачкуват 24 часа в продължаващ спор за пенсиите и планираните промени в персонала на мрежата Underground.

  TfL заяви, че не се планират съкращения на пенсиите, но започна да преразглежда своята схема като условие за споразумение за финансиране, договорено с централното правителство, след като пандемията преобърна финансите на Лондон. 

  Стачката на водачите е първата организирана от Aslef в цялата мрежа на метрото от 8 години. Фин Бренан, организатор на Aslef за метрото, каза, че стачката не е за заплащане, а за гарантиране, че всички промени в условията и пенсиите са съгласувани със синдикатите, като правителството се опитва да накара „персоналът да запълни дупката, която направи в бюджета на TfL“.

  Около 10 000 членове на RMT в гарите провеждат едновременна стачка, седмата в столицата на Великобритания за малко повече от година. Генералният секретар на RMT Мик Линч призова кмета Садик Хан да отмени преразглеждането на пенсиите и да спре замразяването на наемането на персонал, което в крайна сметка ще означава 600 души по-малко персонал на гарите.

  Линч каза, че Хан и TfL са станали „зависими от сключването на сделки със злобна администрация“ и трябва „да променят курса и да се присъединят към RMT в кампания за финансирането, от което се нуждае TfL“. Хан каза, че е дал да се разбере на министрите, че условията на споразумението „имат потенциала да доведат до стачни действия – излагайки на риск икономическото възстановяване на Лондон“.

  Прекъсването на мрежата на метрото ще продължи до четвъртък сутринта, когато националната железопътна стачка на RMT при основните оператори ще засегне и други влакови услуги до Лондон, включително външните участъци от Elizabeth Line.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  преди 10 часа
  Дават ваучери за обучения за придобиване на цифрови учения
  Стойността на ваучерите ще зависи от вида и продължителността на курсовете
  преди 10 часа
  ЕК ще подобрява бизнес средата в ЕС с по-малко бюрокрация
  Очаква се годишно да бъдат спестени около 437 милиона евро административна тежест
  преди 11 часа
  преди 13 часа
  Everty придобива Sofia Office Center
  Това е петата инвестиционна сделка на Everty в България
  преди 14 часа
  Доклад: Изкуственият интелект може да измести 300 млн. души от работата им
  Вижте за кои професии има най-голям риск според проучването на Goldman Sachs