четвъртък, 30 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  767 прочитания

  Администрацията на Байдън поиска от TikTok да се откаже от дяловете си

  В противен случай приложението може да бъде забранено изцяло в САЩ
  16 март 2023, 10:30 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Администрацията на американския президент Байдън поиска китайските собственици на TikTok да се откажат от дяловете си в популярното видео приложение или да бъдат изправени пред възможна забрана от страна на САЩ, казаха от компанията пред „Ройтерс“.

  Този ход е най-драматичният в поредица от скорошни стъпки на американските власти, които изразява опасения, че потребителските данни от TikTok в САЩ могат да бъдат предадени на правителството на Китай. TikTok, собственост на ByteDance, има повече от 100 милиона потребители в САЩ.

  The Wall Street Journal първи съобщи за този ход. ByteDance потвърди, че 60% от акциите ѝ са собственост на глобални инвеститори, 20% на служители и 20% на нейните основатели.

  Комитетът за чуждестранни инвестиции в САЩ (Committee on Foreign Investment in the United States – CFIUS), орган за национална сигурност, единодушно препоръча през 2020 г. ByteDance да се откаже от TikTok. Под натиска на тогавашния президент Тръмп, ByteDance в края на 2020 г. неуспешно се опита да финализира сделка с Walmart и Oracle Corp за прехвърляне на активите на TikTok в САЩ в ново дружество.

  „Ако защитата на националната сигурност е целта, продажбата не решава проблема: промяна в собствеността няма да наложи никакви нови ограничения върху потоците от данни или достъпа“, каза Обервете в изявление на Tiktok.

  Главният изпълнителен директор на TikTok Шу Зи Чу трябва да се яви пред Конгреса на САЩ следващата седмица. Не е ясно дали китайското правителство ще одобри продажбата.

  Миналия месец Белият дом даде на правителствените агенции 30 дни да гарантират, че нямат TikTok на федерални устройства и системи. Повече от 30 американски щата също забраниха на служителите си да използват TikTok на щатски устройства.

  Всяка забрана в САЩ ще се изправи пред значителни правни пречки и потенциални политически последици, тъй като TikTok е популярен сред милиони млади американци.

  Миналата седмица сенаторът демократ Марк Уорнър каза, че е важно правителството на САЩ да направи повече, за да изясни какви според него са рисковете за националната сигурност от TikTok. „Ще бъде задължение на правителството да покаже картите си относно как това е заплаха“, каза Уорнър.

  TikTok и CFIUS преговарят повече от 2 години за изискванията за сигурност на данните. TikTok заяви, че е похарчил повече от $1,5 млрд. за строги усилия за сигурност на данните и отхвърля обвиненията в шпионаж. Компанията съобщи, че „най-добрият начин за справяне с опасенията относно националната сигурност е с прозрачна, базирана в САЩ защита на потребителските данни и системи в САЩ, със стабилно наблюдение, проверка и верификация от трети страни“.

  Миналата седмица Белият дом подкрепи законодателство по инициатива на дузина сенатори, за да даде на администрацията нови правомощия да забранява TikTok и други чуждестранни технологии, ако представляват заплаха за националната сигурност. Това може да даде на администрацията на Байдън допълнително предимство в съда, ако поискат да забранят TikTok.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  преди 10 часа
  Дават ваучери за обучения за придобиване на цифрови учения
  Стойността на ваучерите ще зависи от вида и продължителността на курсовете
  преди 10 часа
  ЕК ще подобрява бизнес средата в ЕС с по-малко бюрокрация
  Очаква се годишно да бъдат спестени около 437 милиона евро административна тежест
  преди 11 часа
  преди 13 часа
  Everty придобива Sofia Office Center
  Това е петата инвестиционна сделка на Everty в България
  преди 14 часа
  Доклад: Изкуственият интелект може да измести 300 млн. души от работата им
  Вижте за кои професии има най-голям риск според проучването на Goldman Sachs