сряда, 07 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1012 прочитания

  Китай одобри първата си иРНК ваксина срещу Covid-19

  Тя е разработена от китайската компания CSPC Pharmaceutical Group Ltd
  23 март 2023, 13:50 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Китай одобри ваксина срещу Covid-19, използваща иРНК (mRNA) технология за първи път, в момент, когато здравните власти отменят строгите ограничения в страната от епохата на пандемията.

  Новата ваксина, която е разработена от CSPC Pharmaceutical Group Ltd в северния град Шъдзяджуан, е одобрена от китайските регулатори в сряда (22 март), според изявление на компанията. ИРНК ваксините за Covid-19 вече са широко достъпни в повечето части на света, включително широко прилаганите разработки на Modern и Pfizer, припомня Quartz.

  Китайското правителство отдавна се въздържа от използването на чуждестранни ваксини, като вместо това насърчава местните инжекции. Тази политика означаваше, че китайските жители можеха да получават само ваксини, разработени чрез по-традиционни методи, които са по-малко ефективни от иРНК ваксините.

  Не е ясно дали решението китайското правителство да не одобри чуждестранни ваксини е предимно политическо или се основава на опасения за сигурността.

  Китай наскоро отвори границите си за чуждестранни пътници за първи път от началото на пандемията, важна стъпка в съживяването на туристическата индустрия.

  CSPC заяви, че изпитанията на ваксината показват, че неблагоприятните ефекти са значително по-ниски при по-възрастното население в сравнение с пълнолетните, което може да помогне на Китай, който подчерта необходимостта да се съсредоточи върху защитата на уязвимото си възрастно население, пише „Ройтерс“.

  Компанията съобщи, че нейната независимо разработена иРНК ваксина SYS6006 е насочена към някои основни варианти на Омикрон, а нейната бустерна доза е показала добър неутрализиращ ефект срещу подвариантите на Омикрон BA.5, BF.7, BQ.1.1., XBB.1.5 и CH.1.1. в клинични изпитвания.

  В проучване с 4000 участници от 10 декември до 18 януари, когато Китай преживява скок на инфекциите, ваксината показа ефикасност от 85,3% 14 до 28 дни след бустер ваксинация.

  CSPC не каза колко дози планира да произведе. Компанията уточни, че ваксината може да се съхранява при 2 до 8 градуса по Целзий за дълго време.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Инфлацията в ОИСР намалява
  Показателят се понижава до 7,4% през април, но основната инфлация остава висока
  преди 12 часа
  ЕК одобри 77 млн. евро за подкрепа на инвестиции в райони с висока безработица у нас
  Помощта ще бъде под формата на освобождаване от корпоративен подоходен данък в подкрепа на първоначални инвестиционни проекти на МСП
  преди 14 часа
  Саудитска Арабия намалява производството на петрол
  От юли страната ще произвежда с 1 млн. барела дневно по-малко
  преди 15 часа
  euShipments.com придоби румънската Helpship
  Придобиването е част от стратегията за неорганичен растеж на euShipments.com, подкрепената от BlackPeak Capital
  преди 17 часа
  Ще изграждаме нова жп връзка с Турция
  Двете страни подписаха Меморандум за разбирателство
  преди 18 часа
  FlixBus открива нов маршрут от България до Гърция
  Новата линия ще свързва София, Благоевград и Сандански със Солун