сряда, 29 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1309 прочитания

  Япония с предупреждение към OpenAI

  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  02 юни 2023, 15:52 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Японският орган за защита на поверителността заяви, че е предупредил OpenAI, подкрепеният от Microsoft стартъп зад чатбота ChatGPT, да не събира чувствителни данни без разрешението на хората.

  OpenAI трябва да сведе до минимум чувствителните данни, които събира за машинно обучение, се казва в изявление на Комисията за защита на личната информация, добавяйки, че може да предприеме допълнителни действия, ако има повече притеснения, съобщава „Ройтерс“.

  Регулаторите по целия свят се борят да изготвят правила, регулиращи използването на генеративен изкуствен интелект (ИИ), който може да създава текст и изображения, чието въздействие привържениците сравняват с появата на интернет.

  Въпреки че Япония изостава с някои скорошни технологични тенденции, се смята, че има по-голям стимул да бъде в крак с напредъка в ИИ и роботиката, за да поддържа производителността, тъй като населението ѝ намалява.

  Надзорният орган отбеляза необходимостта от балансиране на опасенията за поверителността с потенциалните ползи от генеративния ИИ, включително за ускоряване на иновациите и справяне с проблеми като изменението на климата.

  Япония е третият по големина източник на трафик към уебсайта на OpenAI, според аналитичната фирма Similarweb.

  През април главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман се срещна с министър-председателя Фумио Кишида с оглед експанзията в Япония, преди срещата на лидерите на Групата на седемте (Г-7), където Кишида ръководи дискусия относно регулирането на ИИ.

  ЕС, глобален създател на тенденции в технологичното регулиране, създаде работна група за ChatGPT и работи върху това, което може да бъде първият набор от правила, които да управляват ИИ.

  Междувременно бързото разпространение на такива чатботове означава, че регулаторите трябва да разчитат на съществуващите правила, за да преодолеят празнината.

  Италианският регулатор Garante изведе ChatGPT офлайн, преди компанията да се съгласи да инсталира функции за проверка на възрастта и да позволи на европейските потребители да блокират информацията им от използване за обучение на системата.

  Миналата седмица Алтман каза, че OpenAI няма планове да напусне Европа, след като по-рано предположи, че стартъпът може да го направи, ако разпоредбите на ЕС са твърде трудни за спазване.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 минути
  5% ръст на пътуванията на българи в чужбина през април
  С над 20% се увеличават пътуванията с цел почивка и екскурзия, показват данните на НСИ
  преди 3 часа
  ЕС одобри закон, който ще засегне вноса на газ
  Той въвежда лимити върху емисиите метан
  преди 4 часа
  xAI е оценена на $24 млрд.
  Компанията на Мъск за изкуствен интелект набра $6 млрд. в нов кръг финансиране
  преди 21 часа
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 22 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 23 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна