четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1089 прочитания

  Япония с предупреждение към OpenAI

  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  02 юни 2023, 15:52 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Японският орган за защита на поверителността заяви, че е предупредил OpenAI, подкрепеният от Microsoft стартъп зад чатбота ChatGPT, да не събира чувствителни данни без разрешението на хората.

  OpenAI трябва да сведе до минимум чувствителните данни, които събира за машинно обучение, се казва в изявление на Комисията за защита на личната информация, добавяйки, че може да предприеме допълнителни действия, ако има повече притеснения, съобщава „Ройтерс“.

  Регулаторите по целия свят се борят да изготвят правила, регулиращи използването на генеративен изкуствен интелект (ИИ), който може да създава текст и изображения, чието въздействие привържениците сравняват с появата на интернет.

  Въпреки че Япония изостава с някои скорошни технологични тенденции, се смята, че има по-голям стимул да бъде в крак с напредъка в ИИ и роботиката, за да поддържа производителността, тъй като населението ѝ намалява.

  Надзорният орган отбеляза необходимостта от балансиране на опасенията за поверителността с потенциалните ползи от генеративния ИИ, включително за ускоряване на иновациите и справяне с проблеми като изменението на климата.

  Япония е третият по големина източник на трафик към уебсайта на OpenAI, според аналитичната фирма Similarweb.

  През април главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман се срещна с министър-председателя Фумио Кишида с оглед експанзията в Япония, преди срещата на лидерите на Групата на седемте (Г-7), където Кишида ръководи дискусия относно регулирането на ИИ.

  ЕС, глобален създател на тенденции в технологичното регулиране, създаде работна група за ChatGPT и работи върху това, което може да бъде първият набор от правила, които да управляват ИИ.

  Междувременно бързото разпространение на такива чатботове означава, че регулаторите трябва да разчитат на съществуващите правила, за да преодолеят празнината.

  Италианският регулатор Garante изведе ChatGPT офлайн, преди компанията да се съгласи да инсталира функции за проверка на възрастта и да позволи на европейските потребители да блокират информацията им от използване за обучение на системата.

  Миналата седмица Алтман каза, че OpenAI няма планове да напусне Европа, след като по-рано предположи, че стартъпът може да го направи, ако разпоредбите на ЕС са твърде трудни за спазване.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 9 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 9 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 10 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 11 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска