вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2561 прочитания

    Ето кой е ключът към успеха на един език за програмиране според създателя на С++

    Как е създаден един от най-популярните програмни езици, какво е бъдещето на С++ и какъв е съветът на основателя му към начинаещите програмисти – Бярне Строуструп пред Economy.bg
    05 юни 2023, 10:28 a+ a- a

    Датският компютърен специалист Бярне Строуструп започва да разработва C++ през 1979. Първоначално програмният език е базиран на C, но в него е добавена подобрена система, която поддържа обектноориентирано и шаблонно програмиране. От 90-те години на XX век C++ е един от най-популярните езици за програмиране. С++ намира приложение във всички индустрии и в напреднали научни и инженерни проекти, като марсоходите на НАСА. Използва се в съвременния автомобилен софтуер, в медицинските устройства и е в основата на повечето разработки с изкуствен интелект или машинно самообучение (AI/ML). Той е почти навсякъде и в софтуерната инфраструктура. Използва се за създаване на операционни системи, уеб браузъри, компилатори, графични платформи и други системни компоненти. С++ все по-често намира приложение и в преносими устройства, умна техника и роботи, графични приложения, сървъри, научни изчисления, както и винаги, когато се търси максимална производителност на сравнително ниска цена. Използването на този език за програмиране в България е силно застъпено във водещите технологични компании, които създават технологични решения, използвани от милиони потребители по цял свят.

    Защо C++ стана един от най-популярните езици за програмиране, с каква цел е създаден, какво е влиянието му в съвременния ни свят, какво е бъдещето му, каква роля може да изиграе България при създаването на нови стандарти за C++, ще замени ли AI програмистите и кое е най-важното, върху което да се фокусират начинаещите ИТ специалисти – тези и други въпроси коментирахме с Бярне Строуструп, създател на програмния език и автор на основополагащи книги за използването му.

    Той е сред лекторите в София на международна среща за стандартите на програмния език С++. Бярне Строуструп и Брайс Еделстийн Лилбак, един от председателите на работни групи за стандартизация на програмния език С++ към Международния комитет по стандартизация, ще изнесат лекции за бъдещето и новите стандарти на програмния език пред българската технологична общност. В събитието ще участват и експерти от българската група към комитета за С++ стандарти, и представители на Българския институт за стандартизация. Те ще обсъдят как местната технологична общност може да участва във формирането на бъдещите стандарти на С++.
    От 12 до 17 юни във Варна ще се проведе редовна среща на работната група WG21 към международния комитет ISO/IEC/JTC 1/SС 22, която е ангажирана с разработване и приемане на стандартите за програмния език С++. Очаква се повече от 100 световноизвестни експерти в областта на езиците за програмиране от водещи технологични организации да присъстват на срещата и да работят съвместно по новата версия на програмния език (C++ 26). Срещите се организират с партньорството на софтуерните компании Chaos и VMware.

    Г-н Строуструп, защо според Вас C++ стана един от най-популярните езици за програмиране?
    C++ е почти уникален с това, че може да се справя добре с програмирането от ниско ниво, като същевременно предоставя силна поддръжка за програмиране и от високо ниво, използвайки дефинирани от потребителя абстракции. Това го прави подходящ за сложни задачи, които изискват ефективност или достъп до необичайни хардуерни ресурси. Очевидно има много задачи, които изискват тази комбинация от функции: вградени системи, финанси, научни изчисления, графики, анимация и много други.

    Казвате, че понякога е по-важно да имаш точния проблем, за да намериш най-доброто решение. Откъде дойде идеята за разработването на C++ и какво Ви мотивира да го създадете?
    Исках да създам дистрибутирани Unix системи. Затова имах нужда от функции от ниско ниво за контролиране на хардуер, които открих в C. Имах нужда и от функции от високо ниво, за да обособя компоненти на дистрибутирана система и техните комуникации. Някои такива функции могат да бъдат открити в първия обектноориентиран език за програмиране Simula. И така започнах, като подсилих C с някои свойства на Simula. Освен това добавих конструктори и деструктори, което позволява просто управление на ресурсите.

    Какво за Вас е успешен програмен език?
    Езикът за програмиране е успешен, ако улеснява предоставянето на качествени решения в дадена област. От това следва, че когато областите на приложения се различават драстично, имаме нужда от различни езици. Една от силните страни на C++ е, че е достатъчно гъвкав, за да поддържа широк спектър от домейни на приложения. Това е особено важно, когато разработчици от различни области на приложения трябва да си сътрудничат.

    Какво е усещането да виждате обхватните приложения и влиянието на създадения от Вас език не само върху програмистите, но и върху хората като цяло?
    Когато C++ се използва за нещо добро, усещането е страхотно. Това е, което ме кара да продължа да работя върху него. Любимите ми приложения са предимно тези за научни и инженерни цели. Такива примери са марсоходите и хеликоптерът на Марс, експериментът на CERN, който откри хигс бозона, както и усъвършенстваното производство на микропроцесори. Разбира се, много е приятно да видя колко разпространен е C++ в апликациите, които използваме всеки ден, като Google, Facebook, Microsoft и Adobe. Повечето C++ приложения обаче са невидими, защото са основополагащи. Ние не мислим за цифровата обработка на сигнала, която е от съществено значение в нашите смартфони, използването му в телевизорите и камерите ни или в софтуера в нашите автомобили.

    Как виждате бъдещето на C++? С появата на нови програмни езици ще остане ли той релевантен?
    Подобно на използването на софтуер, използването на C++ нараства. Според различни оценки има 6 или 7 милиона разработчици на C++. Има място за много езици.
    C++ ще продължи да се развива успешно, защото основите му са здрави и отговаря на реалните нужди. Много нови езици все още наваксват нивото на C++, докато се опитват да излязат от първоначалната си ниша. И разбира се, C++ продължава да се развива, за да отговори на новите предизвикателства. Срещата по стандартите ISO C++ във Варна е част от тези усилия.

    Каква би била ролята на България при формирането на нови стандарти за C++?
    Ще посетя България за първи път. За съжаление, не знам много за страната. Познавам древната и съвременната ѝ история, но не съм запознат с настоящото състояние на индустрията.
    Има няколко българи в комитета по стандартите за C++ и те биха могли да допринесат с идеи въз основа на работата си в България и да помогнат да се гарантира, че развитието на C++ няма да се разминава по начини, които биха отслабили приноса на C++ за разработването и използването на софтуер в България. Както казах, ключът към успеха на езика за програмиране е да бъде подходящ за областта му на приложение. Без българи в комитета, той може несъзнателно да пропусне нещо важно за българските разработчици и за разработчиците на други места с подобни нужди.

    Могат ли новите AI системи да заменят програмистите?
    Не, в най-добрия случай AI може да помогне на разработчиците. В най-лошия случай AI ще бъде използван за подпомагане на евтиното разработване на софтуер с ниско качество.

    Като уважаван и безспорен авторитет в света на програмните езици какъв съвет бихте дали на начинаещите програмисти днес – върху какво да фокусират усилията си?
    Светът ще се промени по начини, които не можем да предвидим. Затова се фокусирайте върху овладяването на основите и не бързайте да се специализирате в най-новото на пазара. След няколко години модерното днес ще се счита за остаряло и безинтересно. С добра база в основите на дизайна, програмирането, техниките и софтуера като цяло ще бъдете в състояние да се справите с непознати нови тенденции, инструменти, езици и области на приложение. В допълнение към компютърните умения натрупайте познания и в други области като биология, физика, някаква форма на инженерство, история или медицинско оборудване. Изградете широко портфолио от умения и не забравяйте, че кариерата, както и животът като цяло приличат повече на маратон, отколкото на спринт. Трябва да водите разумен живот, докато градите кариерата си.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 45 минути
    Анна Панчева е новият ръководител на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 2 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 3 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 20 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 21 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 21 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС