сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  645 прочитания

  Moody's понижи кредитните рейтинги на няколко малки и средни банки в САЩ

  Намалени са рейтингите на 10 банки, 6 са поставени на преглед за потенциални понижения
  09 август 2023, 10:38 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Международната рейтингова агенция Moody's понижи кредитните рейтинги на няколко малки до средни банки в САЩ в понеделник (7 август) и заяви, че може да понижи някои от най-големите кредитори в страната, предупреждавайки, че кредитната сила на сектора вероятно ще бъде изпитана от рискове за финансиране и по-слаба рентабилност, предаде „Ройтерс“.

  Moody's намали рейтингите на 10 банки с една степен и постави шест банкови гиганта, включително Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street и Truist Financial на преглед за потенциални понижения.

  „Резултатите на много банки през второто тримесечие показаха нарастващ натиск върху рентабилността, който ще намали способността им да генерират вътрешен капитал“, се казва в бележка на Moody's. „Това се случва, тъй като лека рецесия в САЩ е на хоризонта в началото на 2024 г. и качеството на активите изглежда ще се понижи, с особени рискове в портфейлите на някои банки с търговски недвижими имоти (CRE).“

  Moody's каза, че повишените експозиции на CRE са ключов риск поради високите лихвени проценти, спада в търсенето на офиси в резултат на дистанционна работа и намаляването на наличността на кредити за CRE.

  Агенцията също промени перспективата си на негативна за единадесет големи кредитори, включително Capital One, Citizens Financial и Fifth Third Bancorp.

  Сривът на Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank по-рано тази година предизвика криза на доверието в банковия сектор на САЩ, което доведе до изтичане на депозити в множество регионални банки, въпреки че властите започнаха спешни мерки за укрепване на доверието.

  Moody's предупреди, че банките със значителни нереализирани загуби, които не са отразени в техните регулаторни капиталови съотношения, са уязвими към загуба на доверие в настоящата среда с високи проценти.

  Обширният доклад идва на фона на затягане на паричните условия, след като най-бързият темп на повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв от десетилетия забавя търсенето и заемите. По-високите проценти също увеличиха опасенията от рецесията и оказаха натиск върху сектори като недвижимите имоти да се приспособят към реалностите след пандемията.

  Данните от проучването на Федералния резерв, публикувани миналата седмица, показаха, че банките в САЩ са отчели по-строги кредитни стандарти и по-слабо търсене на заеми както от бизнеса, така и от потребителите през второто тримесечие.

  Рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на Съединените щати с една степен до AA+ поради фискално влошаване през следващите 3 години и повтарящи се преговори за тавана на дълга.

  Понижените банки от Moody's включват M&T Bank, Pinnacle Financial Partners, Prosperity Bank и BOK Financial Corp.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 7 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 7 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 9 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 10 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.