неделя, 21 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  577 прочитания

  Байдън забрани някои технологични инвестиции в Китай

  Заповедта засяга 3 основни сектора: чипове и микроелектроника, квантови информационни технологии и някои системи с изкуствен интелект
  10 август 2023, 08:53 a+ a- a

  Снимка: Белият дом

  Американският президент Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, която ще забрани някои нови инвестиции на САЩ в Китай в чувствителни технологии като компютърни чипове и ще изисква уведомяване на правителството в други технологични сектори, съобщи „Ройтерс“.

  Дългоочакваната заповед упълномощава министъра на финансите на САЩ да забрани или ограничи инвестициите на САЩ в китайски предприятия в три сектора: полупроводници и микроелектроника, квантови информационни технологии и определени системи с изкуствен интелект.

  Администрацията каза, че ограниченията ще се прилагат за „тесни подмножества“ от трите области, но не даде подробности. Предложението е отворено за публичен принос.

  Заповедта има за цел да попречи на американския капитал и опит да помогнат на Китай да разработи технологии, които биха могли да подпомогнат неговата военна модернизация и да подкопаят националната сигурност на САЩ. Мярката е насочена към частен капитал, рисков капитал, съвместни предприятия и инвестиции на зелено.

  Байдън каза в писмо до Конгреса, че обявява национално извънредно положение, за да се справи със заплахата от напредък от страна на страни като Китай „в чувствителните технологии и продукти, критични за военните, разузнаването, наблюдението или кибернетични възможности“.

  Китай заяви, че е „сериозно загрижен“ за заповедта и че си запазва правото да предприеме мерки. Заповедта засяга нормалната работа и вземането на решения в предприятията и подкопава международния икономически и търговски ред, се казва в изявление на китайското министерство на търговията.

  Министерството също така каза, че се надява САЩ да спазват законите на пазарната икономика и принципа на честната конкуренция и да се въздържат от „изкуствено възпрепятстване на глобалния икономически и търговски обмен и сътрудничество или създаване на пречки за възстановяването на световната икономика“.

  Китайското външно министерство заяви, че страната е „силно недоволна“ и „решително се противопоставя на настояването на САЩ за въвеждане на инвестиционни ограничения срещу Китай“. Китай призова САЩ да изпълнят обещанието на Байдън за липса на намерение да се отделят от Китай или да възпрепятстват икономическото развитие на Китай, се казва в изявление на министерството.

  Предложението се фокусира върху инвестиции в китайски компании, разработващи софтуер за проектиране на компютърни чипове и инструменти за производството им. САЩ, Япония и Нидерландия доминират в тези области, а китайското правителство работи за изграждането на местни алтернативи.

  Регулациите ще засегнат само бъдещи инвестиции, но не и съществуващи, уточни Департаментът на финансите, но може да поиска разкриване на предишни трансакции. Заповедта ще забрани само някои сделки и ще изисква от инвеститорите да уведомят правителството за плановете си за други сделки.

  Американски служители настояха, че забраните са предназначени за справяне с „най-острите“ рискове за националната сигурност, а не за разделяне на силно взаимозависимите икономики на двете страни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 2 дни
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  18 април 2024, 16:05
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  18 април 2024, 15:57
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  18 април 2024, 15:14
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство