сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1119 прочитания

  Новите ваксини срещу Covid-19 ще бъдат налични през септември

  Очаква се по-малко американци да си поставят нова доза
  15 август 2023, 14:22 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Нова ваксина срещу Covid-19 трябва да бъде пусната следващия месец, но здравни експерти и анализатори казват, че тя вероятно ще бъде приета хладно, въпреки че хоспитализациите от „Ерис“, подвариант на Омикрон на коронавируса, нарастват в САЩ, пише „Ройтерс“.

  Някои експерти по обществено здраве се надяват, че американците ще приветстват новата ваксина, както биха приели инжекция срещу грип. Но търсенето на ваксината спадна рязко от 2021 г., когато тя стана достъпна за първи път и повече от 240 милиона души в САЩ, или 73% от населението, получиха поне една ваксина.

  През есента на 2022 г., когато повечето хора вече са преболедували или са се ваксинирали, по-малко от 50 милиона души са си поставили нова доза. Следващия месец доставчиците на здравни услуги и аптеките ще започнат да предлагат ваксината, актуализирана за борба с версията Омикрон на коронавируса, която е доминираща от миналата година.

  Те ще се борят с намаляващата загриженост относно вируса, както и с умората и скептицизма относно достойнствата на тази ваксина, каза Ашли Кирзингер, директор на Survey Methodology на фондация Kaiser Family. „Ако служителите на общественото здравеопазване искат мнозинството възрастни да си поставят годишни ваксини, те ще трябва да твърдят пред американската общественост, че Covid не е приключил и все още представлява риск за тях“, каза Кирзингер.

  Производителите на ваксини срещу Covid-19 намалиха очакванията за кампанията за ваксиниране тази есен, като Pfizer, най-големият производител на иРНК ваксини в партньорство с BioNTech, наскоро предупреди, че може да се наложи да съкрати работни места, ако не се справи добре. Най-големият им конкурент Moderna призна, че търсенето може да бъде едва 50 милиона дози.

  Миналата година продажбите на ваксини на Pfizer и Moderna надхвърлиха $56 млрд. в световен мащаб; анализаторите предвиждат около $20 млрд. тази година.

  Извънредната ситуация за общественото здравеопазване, свързана с коронавируса, приключи през май и правителството прехвърли голяма част от задължението за ваксиниране на Америка на частния сектор. Над 1,1 милиона души в САЩ са починали от Covid, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

  Директорът на CDC Манди Коен каза, че очаква инжекциите, които трябва да бъдат разрешени от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) и препоръчани от CDC, да бъдат пуснати през третата или четвъртата седмица на септември. Тя предложи американците да гледат на тези ваксини като на годишна мярка за защита, в съответствие с годишната ваксина срещу грип.

  Както при грипа, Pfizer/BioNTech SE, Moderna и Novavax създадоха версии на ваксината срещу Covid, които да се опитат да съвпаднат с варианта, който смятат, че ще циркулира тази есен. Инжекциите са насочени към XBB.1.5, подвариант, който е подобен на EG.5, а също и подлиния на все още доминиращия вариант Омикрон.

  Свързаните с Covid-19 хоспитализации са нараснали с повече от 40% спрямо скорошните ниски нива, достигнати през юни, но все още са с над 90% под пиковите нива, достигнати по време на епидемията от Омикрон през януари 2022 г., според данни на CDC.

  Според някои лекари годишните ваксини трябва да бъдат насочени към възрастни хора и други хора с висок риск, за които е най-вероятно да имат тежки резултати, ако хванат Covid-19.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 7 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 7 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 9 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 10 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.